Članak

FORMIRA SE NOVA VLAST

U Crnoj Gori se izbacuju Bošnjaci iz pregovora da bi ušli Srbi

(Patria) - Bošnjačka stranka je protiv formiranja vlasti sa srpskim blokom stranaka ZBCG koje predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić.

Mandatar Milojko Spajić ponudio je sinoć Demokratskoj Crnoj Gori da uđu u Vladu, što su oni na elektronskoj sjednici Predsjedništva i prihvatili.

Demokratama je ponuđeno potpredsjedničko mjesto vlade za unutrašnju politiku i sigurnost, potpredsjedničko mjesto vlade za evropske integracije i vanjske poslove, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo ekologije, turizma, razvoj sjevera i održivi razvoj i Ministarstvo kulture.

Vlada će imati 18 ministarstava. Za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjaka da u vladu uđu i Socijaldemokrati. Oni su za sada van Vlade, koja će imati podršku najmanje 49 poslanika.

Pri sadašnjem stanju, mandatar Spajić najvjerovatnije će obezbijediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. vlade.

Radio-televizija Crne Gore piše, pozivajući se na nezvanična saznanja, nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" manjinsku podršku, da su Demokrate održale sjednicu Predsjedništva i prihvatile ponudu za učešće u 44. vladi.

Portal RTCG saznaje da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta. Umjesto te pozicije, dobit će dodatne pozicije u Vladi.

Mjesto šefa parlamenta pripat će ZBCG, odnosno najvjerovatnije Andriji Mandiću kao i još 40 posto mjesta po dubini.

Demokratama bi trebao pripasti sigurnosni sektor, a SNP bi zadržao postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena Crna Gora koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvjete.

Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi, dok su Bošnjaci pod velikim znakom pitanja, to jest, pri sadašnjem stanju van su Vlade. Oni su protiv formiranja vlasti sa srpskim blokom stranaka ZBCG koje predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić.

Pošto njihovi glasovi u ovoj varijanti nisu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju.

#Bošnjaci #CrnaGora #Region #Srbi #Vlast