Članak

EU OSUDILA POTEZ IZRAELA

Borrell: Izraelski potezi u Gazi krše međunarodno pravo

(Patria) - Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell optužio je u utorak izraelsku vladu da je prekršila međunarodno pravo uvođenjem potpune blokade Gaze kao odgovora na napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, javio je Reuters.

Nakon hitnog sastanka na kojem se razgovaralo o posljedicama napada, Borrell je također rekao da „ogromna većina“ ministara vanjskih poslova EU podržava nastavak isplate pomoći Palestinskim vlastima, koje upravljaju Zapadnom obalom.

Borrell je dao izjavu dan nakon što je evropski komesar Oliver Varhelyi, mađarski diplomata, rekao da je obustavljena sva razvojna pomoć EU Palestincima, ali se Komisija odrekla njegove izjave nakon reakcije vlada EU.

Borrell je pozvao izraelske i palestinske ministre vanjskih poslova da učestvuju putem video konferencije na sastanku u Muscatu u Omanu. Međutim, izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen nije želio sudjelovati na sastanku na kojem bi se obratio i ministar palestinskih vlasti Riyad al-Maliki, tako da nijedan nije na kraju učestvovao, rekli su zvaničnici.

Borrell je ponovio osudu napada Hamasa. Međutim, rekao je da je odgovor Izraela morao biti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i da je odluka da se uvede potpuna blokada Gaze u suprotnosti s ovim standardom.

„Izrael ima pravo da se brani, ali to mora biti urađeno u skladu sa međunarodnim pravom, humanitarnim pravom, a neke odluke su u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, rekao je.

Borrell je spomenuo da su Ujedinjene nacije izjavile da je „prekidanje vode, isključivanje struje, obustava hrane za civile protiv međunarodnog prava“.

Izrael je kritikovao izjavu UN-a, optužujući šefa svjetske organizacije za ljudska prava da nije osudio Hamas kao teroriste.

Borrell je naglasio da EU ne sarađuje s Hamasom, koji upravlja Gazom i kojeg EU klasifikuje kao terorističku organizaciju. Međutim, rekao je da je od vitalnog značaja da blok nastavi pružati pomoć za pomoć palestinskim civilima preko Palestinskih vlasti.

„Kolektivna kazna protiv svih Palestinaca bit će nepravedna i neproduktivna“, rekao je.

#Gaza #Izrael #JosepBorrell #Svijet