Članak

AMERIKA POMAŽE IZRAELU

Američki nosač aviona stigao u istočni dio Mediterana

(Patria) - Nosač aviona američke mornarice, USS Gerald R. Ford, stigao je u istočni dio Sredozemnog mora dok Sjedinjene Države nastavljaju raspoređivati dodatne snage u regionu usred najnovije izraelsko-palestinske eskalacije, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM), javlja Tass.

„USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group stiže u istočno Sredozemno more kako bi odvratila svakog aktera koji želi eskalirati situaciju ili proširiti ovaj rat“, navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

„Napori da se poveća prisustvo SAD-a se nastavljaju, uključujući brzo kretanje F-15, F-16 i A-10 američkih zračnih snaga kako bi se povećale postojeće lovačke eskadrile u regiji“, navodi se u saopštenju.

General Michael Kurilla, komandant američke Centralne komande, rekao je, komentarišući raspoređivanje da je „dolazak ovih visoko sposobnih snaga u regiju snažan signal odvraćanja ako bilo koji akter neprijateljski raspoložen prema Izraelu razmisli o pokušaju da iskoristi situaciju.”

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je prvi avion s američkom municijom sletio u Izrael, javile su agencije.

Sjedinjene Američke Države su ranije rekle da će poslati nove zalihe za protivzračnu odbranu, municiju i drugu sigurnosnu pomoć svom savezniku u borbi protiv militanata Hamasa.

Američki predsjednik Joe Biden je obećao ranije isporučenu pomoć i najavio dodatnu u
narednom periodu.

#Svijet #AmeričkiNosač #JoeBiden