Članak

INICIJATIVA NEDIMA SALIHAGIĆA

Školarci iz Novog Sarajeva i treći put u posjeti Srebrenici i MC Potočari

Treća je ovo godina u nizu da školarci iz Novog Sarajeva odlaze u Srebrenicu, i to prvenstveno zahvaljujući vijećničkoj inicijativi dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo Nedima Salihagića (NES).

(Patria) - Veliki broj učenika devetih razreda osnovnih škola s područja općine Novo Sarajevo posjetili su danas Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima.

U okviru historijskog časa, ukupno 650 mališana iz deset osnovnih škola iz Novog Sarajeva imalo je priliku saznati nešto više o genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine.

Treća je ovo godina u nizu da školarci iz Novog Sarajeva odlaze u Srebrenicu, i to prvenstveno zahvaljujući vijećničkoj inicijativi dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo Nedima Salihagića (NES).

Ova Salihagićeva inicijativa postala je i stalna stavka u budžetu Općine Novo Sarajevo, a danas je uz podršku načelnika Hasana Tanovića i Službe za obrazovanje, kulturu i sport još jednom uspješno realizovana.

Historijskim časom obuhvaćena je posjeta školaraca mezarju u Potočarima, Memorijalnom centru sa stalnom multimedijalnom postavkom, kao i projekcija filma o genocidu u Srebrenici.

- Kulturom sjećanja kroz lične i kolektivne priče koje smo čuli kroz tri dijela posjete Srebrenici, naučnim istraživanjima i činjenicama koje su im bile prezentirane uz historijski čas potrudili smo se sve naše žrtve sačuvati od zaborava.

Neizmjerno hvala roditeljima djece s područja općine Novo Sarajevo koji su shvatili važnost ovog projekta već prve godine, i dali saglasnost za prisustvo svoje djece. Tu smo zajedno treću godinu zaredom i raduje me što svake godine dolazi sve više djece, kao i činjenica da je organizacija ovog projekta na sve većem nivou.

Ovim putem istakao bih i Službu za obrazovanje, sport i kulturu Općine Novo Sarajevo, kao i općinskog načelnika Hasana Tanovića, koji su uložili maksimalne napore da ova priča zaživi, jača i služi našim budućim generacijama da ne zaborave i u svojim odrastanjima ne dozvole ponavljanje sličnih zločina - rekao je Salihagić u izjavi za Patriju.

(D.K.)

#BiH #Djeca #MemorijalniCentarSrebrenica #Nedimsalihagić #NES #NovoSarajevo #Potočari #Srebrenica #učenici