Članak

NAUKA

Fondacija Gates finansira razvoj mRNA vakcina u Africi

(Patria) - Investicija od 40 miliona dolara pomoći će nekolicini afričkih proizvođača da proizvedu nove RNK vakcine na kontinentu gdje su ljudi posljednji bili u redu za ubod tokom pandemije COVID-19, objavila je u ponedjeljak Fondacija Bill & Melinda Gates, javlja AP.

Iako bi moglo proći još najmanje tri godine prije nego što se bilo koja od vakcina odobri i nađe na tržištu, fondacija je rekla da njena investicija u mRNA predstavlja važan korak naprijed u poboljšanju jednakosti pristupu vakcinama.

„Bilo da se radi o lokalnim bolestima u Africi kao što je Rift Valley (groznica) ili o globalnim bolestima poput tuberkuloze, mRNA izgleda kao vrlo obećavajući pristup“, rekao je Bill Gates u nedjelju nakon posjete jednom od uključenih objekata, Institutu Pasteur u Dakaru, u Senegalu.

Institut Pasteur, zajedno sa kompanijom Biovac sa sjedištem u Južnoj Africi, koristiće platformu za istraživanje i proizvodnju mRNA koju je razvio Quantoom Biosciences u Belgiji. Dva proizvođača vakcina sa sjedištem u Africi primaju po pet miliona dolara od fondacije, dok je još deset miliona namijenjeno drugim kompanijama koje još nisu imenovane.

Preostalih dvadeset miliona dolara ide Quantoomu „za daljnji napredak tehnologije i smanjenje troškova“.

Tehnologija mRNA vakcine došla je u prvi plan sa proizvodnjom vakcina protiv COVID-19 kompanija Pfizer i Moderna. Te mRNA vakcine protiv COVID-19 brzo su prošle kroz
regulatorni proces i dobile su odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima. Nove vakcine koje se razvijaju u Africi suočavaju se sa daleko dužim rokom razvoja - od tri do sedam godina.

#Afrika #MRNA #Vakcine #Svijet