Članak

NOVA OKUPACIJA

Muhasilović: Bojim se da će Gazu podijeliti na dva dijela

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo Jahja Muhasilović gostovao je danas u emisiji "Rezime" Federalne televizije.

(Patria) - Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo Jahja Muhasilović gostovao je u emisiji "Rezime" Federalne televizije. Tema je bila eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Muhasilović kaže da se radi o nastavku izraelsko-palestinskog sukoba u nešto većem dejstvu.

- Desilo se, ne mogu reći, iznenađenje. Izraelsko-arapski rat je postao sezonski. Nikada ratna dejstva nisu u potpunosti ni prestala od 1948., kada je izrael i zvanično osnovan.

Ono što je ovaj put specifično je broj žrtava s obje strane, jer nikada u historiji arapsko-izraelskih sukoba nije poginulo ovoliko Izraelaca - kaže Muhasilović.

Ukazuje i na faktor iznenađenja, s obzirom da je Izrael, kako navodi, dosad najnespremnije dočekao invaziju Hamasovih vojnika.

- Hamas je evidentno sofisticirao način ratovanja protiv Izraela. Eliminisali su njihove sisteme komunikacija i krenuli da zauzimaju selo po selo. U vrlo kratkom roku uspjeli su da udvostruče teritoriju Gaze - napominje Muhasilović.

Jedna od novih taktika, dodaje, je da Hamas odvlači izraelske civile u Pojas Gaze kako bi im oni služili kao živi štit. I to će se, ocjenjuje, vjerovatno pokazati uspješnom taktikom.

- Izrael polako stavlja stvar pod kontrolu, i ovaj put će broj žrtava na palestinskoj strani biti mnogo veći nego dosad. To će ići, vjerovatno, do ponovne okupacije i bojim se da će Gazu podijeliti na dva dijela - dodaje Muhasilović.

Interesi Irana su mnogostruki, kaže, prvenstveno jer im ne odgovara pomirenje arapskih zemalja s Izraelom.

- Iranu odgovara destabilizacija regije. Sva njihova infrastruktura je uložena u destabilizaciju - govori Muhasilović, te dodaje da se ni Izraelu ni SAD-u u ovom trenutku ne isplati otvarati sveregionalni front, gdje bi morali ratovati protiv Irana.

#BiH #Hamas #Izrael #JahjaMuhasilović #Profesor