Članak

DONACIJA EU

INO BiH dobio specijalizirani software za traženje nestalih osoba

Ova donacija odražava posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini i ICMP-u u njegovim nastojanjima da se u skladu s vladavinom prava pronađu i istraže nestanci osoba u sukobima 1990-ih godina.

(Patria) - Kao značajan korak ka jačanju procesa pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u BiH, Delegacija EU i Ambasada Švedske u BiH su Institutu za nestale osobe BiH donirale neophodnu opremu u okviru kontinuirane podrške Institutu i Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP).

Ova donacija odražava posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini i ICMP-u u njegovim nastojanjima da se u skladu s vladavinom prava pronađu i istraže nestanci osoba u sukobima 1990-ih godina.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler posjetio je Institut za nestale osobe danas kako bi zvanično uručio Integrirani sistem za upravljanje podacima (iDMS), najmodernije softversko rješenje koje je ICMP razvio u bliskoj saradnji s Institutom za nestale osobe BiH.

Krajnji cilj je bio da se iDMS prilagodi kako bi odgovarao konkretnim potrebama Instituta i izazovima sa kojima se suočava u čuvanju Centralne evidencije nestalih osoba i osiguravanju analize velike količine ličnih i forenzičkih podataka.

- Ova donacija je samo jedan dio naše kontinuirane pomoći naporima usmjerenim ka traženju nestalih, uključujući podršku radu ICMP-a i pomoć nadležnim organima u BiH u ispunjavanu njihovih obaveza prema porodicama nestalih osoba.

Porodice imaju pravo znati sudbinu svojih nestalih srodnika i mjesto gdje se oni nalaze. To nije samo naša zajednička moralna obaveza, već će to također doprinijeti jačanju vladavine prava, mira i stabilnosti u BiH.

Trajni mir i pomirenje se ne mogu postići bez uvjerljivog i efikasnog nastojanja da se pronađu nestale osobe a odgovorni za njihov nestanak privedu licu pravde - rekao je Sattler.

Prilagođena verzija iDMS će omogućiti Institutu za nestale osobe BiH da prikuplja, pohranjuje, dijeli i analizira podatke o nestalim osobama i njihovim porodicama, kao i podatke o ekshumacijama, forenzičkoj obradi i analizi DNK.

Ovaj jedinstveni softverski alat olakšat će nesmetanu razmjenu podataka između terenskih ureda Instituta.

- Modifikovana i prilagođena verzija iDMS-a je alat koji će omogućiti efikasnu razmjenu podatka pohranjenih u bazi podataka između istražitelja u našim područnim i terenskim uredima i Centralne evidencije nestalih osoba.

Želio bih naglasiti mogućnost rješavanja oko 1.600 NN slučajeva sa kojih je izolovan DNK profil, ali do danas nismo imali podudaranje s referentnim uzorcima krvi koje su ustupile porodice nestalih osoba.

Vjerujemo da su upravo u mnogim od ovih slučajeva napravljene greške u vrijeme kada su žrtve identifikovane klasičnom metodom prije uvođenja analize DNK - izjavio je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Nikola Perišić.

Evropska unija je do sada donirala 16 miliona eura pomoći ICMP-u i organima u BiH kako bi se osnažili njihovi kapaciteti za traženje i identifikaciju nestalih osoba u BiH.

Pored toga, u cilju prenošenja procesa na domaće organe, EU je opremila laboratoriju za analizu DNK na državnom nivou i finansirat će specijaliziranu obuku za uposlene u laboratoriji.

Nadalje, uz finansijsku pomoć EU-a ICMP je uspostavio bazu podataka za vođenje slučajeva kako bi se uredila obrada slučajeva neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama diljem BiH.

Baza podataka za upravljanje slučajevima, koja predstavlja pionirsku inicijativu ICMP-a, služi kao centralni repozitorij za sve aktivne NN slučajeve.

Popunjena je podacima koji su pažljivo prikupljani tokom pregleda stanja NN slučajeva koji je u periodu od 2013. do 2018. godine proveden u objektima mrtvačnica u BiH.

Baza podataka ne samo da objedinjuje ove ključne informacije, već omogućava i realizaciju preporuka koje su navedene u Izvještaju o pregledu stanja NN slučajeva koji predstavlja još jedan ključni projekat koji je finansirala Evropska unija.

Zamjenica šefa Programa za zapadni Balkan, Samira Krehić istakla je značaj ove saradnje.

- U proteklih 25 godina, uz pomoć ICMP-a i njegovih donatora, vlasti u BiH su uspješno pronašle impresivnih 75 posto od 30.000 osoba koje su se vodile kao nestale u sukobu.

Ova donacija je ključni iskorak ka jačanju kapaciteta BiH za traženje preostalih nestalih osoba te naglašava zajedničku posvećenost rješavanju pitanja nestalih osoba i stvaranja osjećaja smiraja i zaliječenja za pogođene porodice i zajednice u BiH - rekla je Krehić.

Očekuje se da će ova nastojanja značajno unaprijediti efikasnost Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH, što će dovesti do rješavanja većeg broja slučajeva i shodno tome smanjenu ukupnog broja slučajeva nestalih osoba u BiH.

#Institutzanestale #softver #Evropskaunija #JohannSattler