Članak

SOLIDARNOST

Poznati katarski muzeji u bojama palestinske zastave

(Patria) - Država Katar izražava solidarnost s palestinskim narodom nakon najnovije eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Nacionalni muzej Katara, čuveni Muzej islamske umjetnosti i poznata galerija Al Riwaq sinoć su osvijetljeni u bojama palestinske zastave u znak solidarnosti.

„O Bože, povjeravamo ti Palestinu i njezin narod“, napisala je na X.comu šeika Al Mayassa Bint Hamad bin Khalifa Al Thani, čelnica Muzeja Katar i Doha instituta za film (DFI), inače sestra šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija.



U međuvremenu Država Katar vodi snažne aktivnosti na deeskalaciji i smirivanju stanja na Bliskom istoku.  Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, imao je u nedjelju telefonski razgovor sa predsjednikom Države Palestine Mahmoudom Abbasom. Dvojica državnika razgovarali su o razvoju situacije u Palestini i načinima za deeskalaciju i smirivanje situacije na ovim prostorima.

Šeik Al -Thani je tokom razgovora naglasio da su zaštita života civila, kao i smanjenje eskalacije glavni prioriteti Države Katar, koja ulaže svoje diplomatske napore kako bi bio postignut navedeni cilj.

Katarski suveren je ponovio poziv Države Katar na deeskalaciju i maksimalnu suzdržanost. Nadalje, istakao je i nepokolebljiv stav Države Katar o palestinskom pitanju i legitimnim pravima palestinskog naroda, posebno njihovom pravu da uspostave nezavisnu palestinsku državu na granicama iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Poručio je da Država Katar osuđuje izraelsko kršenja prava nad palestinskim narodom, njihovom zemljom i svetim mjestima, što potkopava izglede za pravedno rješenje ovog pitanja. Palestinski predsjednik je zahvalio emiru Države Katar na kontinuiranoj podršci palestinskom pitanju i palestinskom narodu, kao i na naporima i „nepokolebljivim stavovima Katara u pogledu pravednog palestinskog pitanja“.

Podsjetimo, emir Države Katar je o palestinskom pitanju govorio i 19. septembra ove godine pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN), upozorivši da je “neprihvatljivo da Palestinci i dalje bude pod jarmom izraelske okupacije“.

#Izrael #Katar #Palestina #solidarnost #Svijet