Članak

150. DERBI

Sarajevo ubjedljivo pobijedilo Željezničar, navijači na visini zadatka

(Patria) - Pred više od 20.000 gledalaca na stadionu Asim Ferhatović Hase odigran je 150. jubilarni derbi, a ubjedljivo bolja je večeras bila ekipa FK Sarajevo pa je rezultat na kraju bio 3:0.

Fantastičnu atmosferu napravili su navijači oba tima, a pripremljene su i posebne koreografije. Navijači Sarajeva pružili su podršku i Palestini isticanjem zastava na tribini. Zbog bakljade utakmica je nakratko prekinuta u drugom poluvremenu.

Nakon desetak minuta bez uzbuđenja Sarajevo kreće naprijed. Hasić i Mustafić su prijetili Muftiću, no golman Plavih je siguran.

Potom je uslijedilo 10-ak minuta ne previše zanimljivog derbija, da bi u 26. minuti Koševo eksplodiralo. Oliveira ubacuje loptu, Hasićev udarac Muftić brani, ali lopta se odbija na nogu fudbalera Sarajeva i on je posprema u mrežu za 1:0.

Koševo je u tim trenucima eruptiralo i zbog bakljade na sjevernoj tribini, da bi nastavak prvog dijela ponudio nešto veći posjed lopte Željezničara, no bez konkretnog učinka.

Jedino vrijedno pomena što su gosti napravili u prvom dijelu je pokušaj Cocalića nakon kornera Štilića, ali to Šahinović lagano brani.

U nadoknadi prvog dijela Bordo klub stiže do drugog gola. Hasić se odužio Oliveiri za asistenciju, a brazilski napadač zabija za 2:0 nakon 45 minuta igre.

Nastavak meča nije donio previše ljepote. Dosta je bilo prekida zbog bakljade, da bi Željezničar konačno počeo prijetiti u finišu. U 79. minuti Mekić hvata volej sa 16 metara, lopta odlazi pored gola.

Sarajevo ponovo prijeti tek u 87. minuti preko Keremyeha, Muftić brani kao i u situaciji jedan na jedan s Čatakovićem dvije minute kasnije.

Uzvratio je Željo. Haračić u 93. minuti postiže gol, ali je on poništen zbog ofsajda, da bi već u narednom napadu Sarajevo završilo posao. Duraković ubacuje s lijeve strane ,a Čataković ovog puta postiže pogodak za 3:0 koliko ostaje do samog kraja uzbudljivog susreta.

#derbi #FKSarajevo #FKŽeljezničar #golovi #sport