Članak

NAKON NAPADA U ANKARI

Turska kaže da je ubila 58 kurdskih militanata na sjeveru Sirije

(Patria) - Turske snage ubile su 58 kurdskih militanata na sjeveru Sirije u noćnim napadima na mete militanata, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane, javio je Reuters.

Turska je ove sedmice saopštila da su sve mete koje pripadaju zabranjenoj miliciji Kurdistanske radničke partije (PKK) i miliciji sirijskih Kurda YPG „legitimne mete“ za njene snage, nakon što je PKK preuzela odgovornost za nedjeljni bombaški napad u Ankari u kojem su ranjena dva policajca i ubijeni dva napadača.

Turska je saopštila da su napadači došli iz Sirije. Sirijske demokratske snage (SDF) koje
podržava SAD, koalicija pobunjeničkih grupa predvođenih milicijom YPG, to su negirale.
Od bombaškog napada, Ankara je pokrenula niz zračnih napada i kopnenih napada na ciljeve militanata u sjevernoj Siriji i Iraku, dok je pojačala sigurnosne operacije kod kuće.

„Cijele noći snažno su gađani ciljevi koji pripadaju teroristima PKK/YPG u područjima Štita Eufrata, Maslinove grane i Proljeća mira u sjevernoj Siriji“, navodi ministarstvo, misleći na regije u kojima je Turska ranije vršila upade.

Ministarstvo je saopštilo da su operacije, za koje kaže da se izvode u okviru prava na
samoodbranu, „neutralisale“ 58 militanata u regionu. Ankara obično koristi izraz „neutralizovan“ za ubijen.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je u subotu da je policija u istočnoj provinciji Van uhapsila šest osoba osumnjičenih za veze s PKK i u pripremi napada. Nakon bombaškog napada, vlasti su izvršile racije i operacije širom zemlje, uhapsivši desetine ljudi.

#Svijet #Turska #PKK #Ankara #Sirija