Članak

PLAVI IMAJU VIŠE POBJEDA

Sarajevo dočekuje Željezničar u 150. jubilarnom derbiju

(Patria) - Na stadionu Asim Ferhatović Hase od 20.30 sati bit će odigran 150. jubilarni derbi vječitih rivala FK Sarajevo i FK Željezničar.

Kada je riječ o statistici ekipa s Grbavice ima 46 pobjeda, a dvije manje Sarajevo dok je 59 međusobnih susreta završeno bez pobjednika.

Navijači i jednog i drugog tima večeras će napraviti sjajnu atmosferu.

Trener Plavih Nermin Bašić kazao je da ne smiju emocije otići u “fajt”.

"Ne smiješ emocijama pomesti na stranu strategiju za taj derbi. Ne možeš očekivati da se sve tvoje trenerske zamisli u derbiju sprovedu u djelo, ali moraš sprovesti bar neke osnovne. Znamo svi kolika je fluktuacija kadra bila u Sarajevu posljednih godina, mislim da su konačno posložili stvari. Drago mi je da su doveli trenera iz Slovenije, koji je odličan stručnjak. Za sve što su dosad uložili, ipak su samo gol više dali od Želje. Nije sve ni u parama. Imamo i mi svoje želje, znamo da možemo i vidjet ćemo gdje će završiti Sarajevo, a gdje Željo. Logično, igraju na Koševu i oni su favorit. Slažem se da imamo problem sa gostujućim utakmicama, ali mislim da derbi nije takva utakmica, nije to klasično gostovanje", kazao je Bašić.

Trener Sarajeva Simon Rožman kazao je da očekuje da protivnik bude maksimalno energetski motivisan.

"A ja to volim jer želim od svojih igrača da su na svakom treningu i utakmici maksimalno motivisani. Već ste navikli kako mi igramo, želimo biti dominantni u svakoj minuti utakmice i imati nadzor u svemu što se dešava. Želimo biti agresivni i visoko gore te sadržaj približiti onome što nas čeka u Evropi. Fizički se dižemo, općenito ono što smo rekli je naš model igre i nema veze ko je sa druge strane", kazao je Rožman.

Direktan prijenos derbija bit će na kanalu ArenaSport.

#derbi #FKSarajevo #FKŽeljezničar #navijači #sport