Članak

GUŽVA U AMERIČKOM PARLAMENTU

McCarthy neće podnijeti ostavku u Kongresu nakon svrgavanja s mjesta predsjednika

(Patria) - Bivši predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy izjavio je da će završiti svoj mandat u Kongresu i kandidovati se za ponovni izbor, demantujući medijske izvještaje koji sugerišu da će republikanac podnijeti ostavku prije kraja mandata.

McCarthyjeva budućnost je predmet nagađanja otkako je postao prvi predsjednik Predstavničkog doma u historiji Sjedinjenih Država koji je smijenjen s te pozicije, nakon što je razljutio tvrdolinijaške kritičare u svojoj stranci, javlja Reuters.

Pozivajući se na izvore, CNN je ranije u petak izvijestio da se očekuje da McCarthy povuče iz Kongresa i da se ne planira uključiti u utrku za novog predsjedavajućeg.

„Ne, ne podnosim ostavku. Ja ostajem, tako da ne brinite”, rekao je McCarthy na pitanje o izvještaju CNN-a. „Zadržaćemo većinu. Pomoći ću ljudima koje imam ovdje, a mi ćemo to proširiti“, dodao je.

Tanka republikanska većina od 221 na prema 212 u Predstavničkom domu sprema se da izabere McCarthyjevu zamjenu. Republikanci bi trebalo da glasaju za kandidata u srijedu.

Dvojica vode kampanju: Steve Scalise, koji je bio drugi nakon McCarthyja na ljestvici lidera, i Jim Jordan, otvoreni konzervativac koji ima podršku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Najmanje još jedan poslanik, Kevin Hern, rekao je da bi se također mogao kandidovati.

#CongressElection #CongressReplacement #DonaldTrumpSupport #HouseSpeakerRace #JimJordan #KevinHern #KevinMcCarthy #McCarthyFuture #RepublicanMajority #SteveScalise #svijet