Članak

STRUČNJAK ZA ENERGETIKU

Bečarević: Neopravdan zahtjev za poskupljenje plina, Vlada FBiH ga treba odbiti

(Patria) - Stručnjak za energetiku i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević kazao je za Hayat.ba da je zahtjev „Energoinvesta' prema Vladi FBiH da poskupi cijena plina u FBiH neopravdan te da je to 'nastavak pljačke građana'.

Iz ‘Energoinvesta’ je saopćeno da su od Vlade FBiH zatražili povećanje cijene plina za 4,96 posto, navodeći kako su na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine od strane ruskog isporučioca Gazprom Exporta, izvršili rekalkulaciju troškova.

Bečarević je kazao da će cijena plina za građane biti 1,07 KM za kubik gasa.

- Cijena nije trebala biti povećana tj. ‘Energoinvest’ ovo nije trebao predložiti i Vlada FBiH treba da odbije ovo povećanje jer ‘Energoinvest’ ima dovoljno veliku razliku u cijeni da ovo apsorbuje kroz svoje poslovanje. Ovo je nastavak pljačke građana u KS. Cijenu grijanja će, ako Vlada FBiH usvoji ovaj prijedlog, biti razmotrena od strane neovisnog stručnog tijela KS, a moje mišljenje je da cijena grijanja treba ostati ista i u ovom kvartalu – rekao je Bečarević.

Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa Energovinvest je dostavio Vladi 6. oktobra 2023. godine.

#AlmirBečarević #CijenaPlina #EnergoinvestPlin #GrijanjeKS #KorekcijaCijene #NeovisnoStručnoTijelo #NovodostavljenaCijena #PljačkaGrađana #RazmotrenjeCijene #RekalkulacijaTroškova #VladaFederacije #BiH