Članak

PITANJE SUŠTINSKOG SUVERENITETA

Komšić i Bećirović u Predsjedništvo BiH uputili prijedlog zakona o državnoj imovini

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović danas su u zvaničnu proceduru Predsjedništvu BiH uputili prijedlog državnog zakona o imovini.

Komšić i Bećirović su predlagači zakona.

Kako je u obraćanju medijima kazao Bećirović u proceduri pripreme ovog zakonskog rješenja učestvovali su brojni pravni stručnjaci, a o zakonu je razgovarao sa predstavnicima stranaka bosanske orjentacije koji su podržali prijedlog.

"Ovo je jedan od najvažnijih i najsloženijih zakona u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Važno je okupljati bh. snage oko kapitlanih pitanja za državu. Bosanskohercegovačka politika mora znati šta hoće i to šta hoće pretočiti u pravne i druge akte", istakao je Bećirović.

Dodaje da je prema Članu 8 predloženog zakona o državnoj imovini Bosna i Hercegovina je nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom.

"Entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti državnu imovinu koja im je potrebna za vršenje vlasti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim zakonom ili nekim drugim zakonom koji donese Parlament BiH. Zakon predviđa da su u BiH svi dužni da vode računa o pravnoj stečevini EU. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne EU. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski a ne formalno suverena vlast. Odlukom Ustavnog suda BiH zauzet je obavezujući pravni stav da je držva BiH nasljednik imovine SR BiH i R BiH, te SFRJ. Državna imovina prema sporazumu o sukcesiji pripada BiH", poručio je Bećirović.

#DenisBećirović #DržavnaVlast #DržavniZakon #Imovina #PravnaStečevina #Predsjedavajući #PredsjedništvoBosneiHercegovine #ZakonskoRješenje #ŽeljkoKomšić #BiH