Članak

ŠTETNE ODLUKE

Predsjednik Meksika kritikuje američku vojnu pomoć Ukrajini i traži novac za Latinsku Ameriku

(Patria) - Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je kritikovao američku vojnu pomoć Ukrajini, sugerišući da je „iracionalna“ i pojačao kritike ratnih napora te je pozvao Washington da posveti više sredstava za pomoć zemljama Latinske Amerike, javio je Reuters.

Lopez Obrador je dugo pozivao Sjedinjene Države da daju više sredstava za pomoć
ekonomskom razvoju u Centralnoj Americi i na Karibima kako bi se ublažili migracijski pritisci.

Tokom svoje redovne dnevne konferencije za novinare, Lopez Obrador je kritikovao američki Kongres zbog toga što nije dao novac za regiju, prije nego što se osvrnuo na prošlosedmične prepirke oko zakona o privremenom finansiranju koji je uskratio dalju pomoć Ukrajini.

„Samo sam gledao kako sada ne odobravaju pomoć za rat u Ukrajini“, rekao je.

„Ali koliko su oni odredili za rat u Ukrajini? 30 do 50 milijardi dolara za rat. Što je najiracionalnija stvar koju možete imati. I štetna.“

„Dakle, oni moraju da modifikuju svoju strategiju i nauče se poštovanju. Nije vreme da ignorišu meksičke vlasti“, dodao je Lopez Obrador.

Ljevičar Lopez Obrador nastojao je da Meksiko zadrži neutralanost u ratu i kritikovao je zapadnu vojnu pomoć Kijevu. On je također predložio mirovne pregovore za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

Prije dvije sedmice predsjednik je branio prisustvo ruske vojne jedinice na paradi povodom obilježavanja dana nezavisnosti Meksika, nakon oštrih kritika da je njegova zemlja dala platformu snagama koje su napale Ukrajinu. Ipak, njegova vlada je podržala neke velike rezolucije UN-a u kojima se kritikuje uloga Rusije u sukobu.

#AndresManuelLopezObrador #Meksiko #SAD #Svijet