Članak

RUSIJA

Lavrov: Najava Armenije da će napustiti ODKB je njen suveren izbor

(Patria) - Izjave o potencijalnom istupanju iz Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) koje dolaze iz Jerevana su suvereni izbor armenskog rukovodstva, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, prenijela je agencija Tass.

„Ako će, kako su tvrdili neki armenski lideri, razočarani Rusijom i ODKB-om, sada tražiti
partnere za jačanje svoje sigurnosti negdje drugdje, to je njihov suvereni izbor, izbor armenskog rukovodstva“, rekao je Lavrov.

„I dalje se nadam da veze koje su postojale vijekovima između naroda Rusije, ruskog naroda i drugih naroda Rusije, i armenskog naroda, neće narušiti nikakve privremene administracije“, rekao je Lavrov.

Uz to, on je istakao da Moskva radi sa svojim azerbejdžanskim kolegama na stabilizaciji
situacije u Nagorno Karabahu.

„Radimo sa našim azerbejdžanskim kolegama i susjedima u cilju stabilizacije situacije u
Karabahu, izgradnje povjerenja tamo i stvaranja uslova za nastavak normalnog života,
zajedničkog postojanja Armenaca i Azerbejdžanaca. Očekujem da bi i Jerevan trebalo da bude zainteresovan u tome i da će uložiti napore u tom pravcu“, dodao je Lavrov.

Podsjetimo, ODKB ne Zapadu često nazivan „ruski NATO“ je organizacija o vojnoj saradnji nekoliko država nastalih raspadom SSSR-a. Jerevan je tražio od Moskve da zaštiti Nagorno Karabah od napada Azerbejdžana, ali Kremlj je odbio taj zatjev objašnjenjem da to nije suverena teritorija Armenije.

#Armenija #Rusija #SergejLavrov #Svijet