Članak

VRŠILI OBUKU

Sunak kaže da za sada nema planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu

(Patria) - Nema neposrednih planova za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, rekao je britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju, distancirajući se od komentara svog ministra odbrane koji je sugerisao da bi trupe mogle provoditi obuku u zemlji, javio je Reuters.

Do danas su Britanija i njeni saveznici izbjegavali formalno vojno prisustvo u Ukrajini kako bi smanjili rizik od direktnog sukoba s Rusijom.

Ministar odbrane Grant Shapps, koji je na tu funkciju imenovan prošlog mjeseca, rekao je u intervjuu za The Sunday Telegraph da želi da rasporedi vojne instruktore u Ukrajinu, pored obuke ukrajinskih oružanih snaga Ujedinjenom Kraljevstvu ili drugim zapadnim zemljama.

Nekoliko sati nakon što je taj intervju objavljen, Sunak je rekao da nema neposrednih planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu.

"Ono što je ministar odbrane govorio je da bi moglo biti moguće jednog dana u budućnosti da odradimo dio te obuke u Ukrajini“, rekao je Sunak na početku godišnje konferencije vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru.

„Ali to je nešto dugoročno, a ne ovdje i sada. Nema britanskih vojnika koji će biti poslati da se bore u trenutnom sukobu“, dodao je.

Bivši ruski predsjednik Dmitry Medvedev u nedjelju je rekao da će svi britanski vojnici koji obučavaju ukrajinske trupe u Ukrajini biti legitimna meta ruskih snaga.

UK je obezbijedilo petosedmične kurseve vojne obuke za oko 20.000 Ukrajinaca tokom protekle godine, a namjerava da obuči sličan broj ubuduće.

U intervjuu za Sunday Telegraph, Shapps je rekao da postoji prostor da se ponudi vojna obuka u Ukrajini nakon razgovora u petak s britanskim vojnim šefovima.

„Danas sam pričao o tome da se obuka na kraju približi i u Ukrajinu“, rekao je.

„Naročito na zapadu zemlje, mislim da je sada prilika da se donese više stvari 'u zemlji'“.

Shapps je dodao da se nada da će britanske odbrambene kompanije kao što je BAE Systems nastaviti s planovima za osnivanje tvornica oružja u Ukrajini.

U svom govoru na konferenciji, Shapps se nije osvrnuo na svoje ranije komentare, ali je rekao da rat u Ukrajini troši oružje i ljude „užasnom brzinom“, ali „moramo ostati nepokolebljivi“ u podršci zemlji u njenom ratu protiv Rusije.

Shapps je također rekao da će stotine britanskih mirovnih trupa biti poslato na Kosovo u
narednim danima nakon najgoreg nasilja na sjeveru zemlje u posljednjih nekoliko godina. Britanski borbeni avioni su poslani u Poljsku ovog vikenda, rekao je Shapps, kako bi pomogli u zaštiti istočnog krila NATO-a nakon zahtjeva poljske vlade uoči nacionalnih izbora u zemlji ovog mjeseca.

#podrška #RishiSunak #UjedinjenoKraljevstvo #Ukrajina #svijet