Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK NAJAVIO

Medvedev: Rusija bi mogla anektirati još ukrajinskih regija

Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitij Medvedev rekao je u subotu da bi Moskva mogla pripojiti još regiona Ukrajine, javio je AFP.

(Patria) - Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitij Medvedev rekao je u subotu da bi Moskva mogla pripojiti još regiona Ukrajine, javio je AFP.

Moskva je ovog mjeseca održala izbore u četiri regiona, ali ne kontroliše u potpunosti nijednu od njih i trenutno se bori protiv ukrajinske kontraofanzive da ih zadrži.

- Specijalna vojna operacija će se nastaviti do potpunog uništenja nacističkog režima u Kijevu. Pobjeda će biti naša. I bit će još novih regiona unutar Rusije - rekao je Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije.

Rusija koristi izraz „novi regioni“ za označavanje ukrajinskih teritorija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona za koje je Moskva tvrdila da ih je pripojila prošlog septembra.

Predsjednik Vladimir Putin ranije se obratio naciji povodom obilježavanja godišnjice aneksija, nazvavši ih historijskim izborom ljudi koji tamo žive da se ponovo ujedine sa "Otadžbinom".

#aneksija #dmitrimedvedev #rusija #Rusija #ukrajina #Svijet