Članak

MINISTAR U POSJETI

Konaković sa Rasmusenom: Pojačati bilateralne odnose BiH i Danske

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokeom Rasmusenom.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokeom Rasmusenom.

Nakon sastanka je održana konferencija za medije, a Konaković je kazao da je jak intenzitet na diplomatskoj sceni, gdje BiH pokušava predstaviti sve što je pozitivno urađeno.

"Vrlo nam je važno da slušamo poruke koje govore o drugačijoj politici proširenja u EU, koja je vidljiva, jasna i artikulisana u ovom trenutku. Nažalost zbog agresije na Ukrajinu ova priča ima novu fazu, a mi pokušavamo u BiH, u komplikovanim političkim okolnostima, iskoristiti momentum i isporučiti što više obaveza iz famoznih 14 prioriteta, kako bi se u izvještaju o BiH zabilježio napredak, kako bi napravili nekoliko novih koraka kako bi se približili EU. U njoj bi pod kišobranom sigurnosti, stabilnosti, ova država uspjela naći trajni unutrašnji mir i baviti se objektivnim i realnim problemima građana, a ne historijom oko čega se mi ne slažemo", rekao je Konaković.

Dodao je da su razmijenili ozbiljne informacije, a da je on obećao da će posjetiti Dansku.

"Možemo još dosta više po pitanju bilateralnih odnosa, rasla nam je i ekonomska razmjena u posljednjih godinu dana, to pokazuje i da tu ima dosta potencijala. To trebamo zbog ovih od 16.000 do 23.000 ljudi, koji žive i rade u Danskoj, a rođenjem su iz BiH", kazao je.

On je danskom kolegi kazao da "imamo zabrinutost i dileme zbog dešavanja koja dolaze od Skupštine RS-a i koje dolaze od nekoliko političara iz RS-a."

"Objasnio sam da taj 'ruski utjecaj' u BiH svima pravi problem, ali da ga trebaju biti svjesni svi naši prijatelji iz EU, te da zbog toga ne bi trebali biti kažnjeni svi građani BiH."

Danski ministar je kazao da vlada Danske u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Predstojeće predsjedavanje Danske u EU u drugoj polovini 2025. ide ka proširenje EU čemu se daje važan politički prioritet. Ovom prilikom čestitao bih u tom kontekstu BiH na statusu kandidata. Mi smo posvećeni da vas pomognemo i da stignete do kraja te utrke. Međutim još je dosta posla pred vama", kazao je Rasmusen.

#Danska #ElmedinKonaković #EU #BiH