Članak

LOUVRE JE MOJ ATELJE

Promocija autobiografije velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Brace Dimitrijevića 2. oktobra u Vijećnici

(Patria) - U ponedjeljak, 2. oktobra 2023. u 17.30 u sarajevskoj Vijećnici bit će održana promocija autobiografije velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Brace Dimitrijevića "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej".

Na promociji učestvuju autor Braco Dimitrijević, književnik Semezdin Mehmedinović, kustosica Amila Ramović te glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Ovaj regionalni izdavački hit i historijski izdavački poduhvat precizno i točno opisuje umjetnički rad Brace Dimitrijevića, jednoga od najvažnijih savremenih svjetskih umjetnika. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do najvećih svjetskih muzeja i galerija Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim djelima osvaja srca miliona. Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerovatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove naslijeđa svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika.

Svi posjetioci će od ponedjeljka 02.10. do 13.10.2023. godine, u tri termina: 10.00, 12.00 i 14.00 sati, kupovinom ulaznice u Vijećnicu, u multimedijalnoj sali Gradske vijećnice moći pogledati i autobiografski film koji prati život i rad bosanskohercegovačkog umjetnika koji je prvi intervju dao sa 5 godina, prvi put izlagao sa 10 godina i u karijeri dužoj od pet decenija ostvario više od 160 izložbi širom svijeta - jednog od najznačajnijih savremenih umjetnika Brace Dimitrijevića.

#magazin1 #BracoDimitrijević