Članak

NIKAD NIJE KASNO

Indijka u 92. godini naučila čitati i pisati

Devedesetdvogodišnja Indijka prvi put je prije šest mjeseci sjela u školske klupe i konačno naučila čitati i pisati, postavši primjer i drugim ženama iz svog sela.

(Patria) - Devedesetdvogodišnja Indijka prvi put je prije šest mjeseci sjela u školske klupe i konačno naučila čitati i pisati, postavši primjer i drugim ženama iz svog sela.

Salima Khan, rođena oko 1931. godine i udata sa 14 godina, već dugo sanja o tome da se nauči služiti brojevima i slovima. Kada je bila dijete u njenom selu nije bilo škole.

Prije šest mjeseci, u pratnji supruge svog unuka, krenula je na put u školu u Bulandshahru, u državi Uttar Pradesh i konačno započela obrazovanje uz bok djeci mlađoj od nje osam decenija.

Njena priča izazvala je pažnju nakon objave videa na društvenim mrežama u kojem ona broji do 100.

- Moji su me unuci varali da bi im dala više novca, jer nisam znala prebrojati novčanice. Ti dani su iza nas - rekla je listu Times of India.

Stopa pismenosti u Indiji je oko 73 posto, prema popisu iz 2011. godine.

Direktorica škole Pratibha Sharma rekla je da su nastavnici najprije oklijevali oko ideje da podučavaju Salimu Khan, ali ih je brzo razuvjerila svojom strašću za učenjem.

- Nismo imali srca odbiti je - izjavila je Sharma za Times of India.

Nakon slučaja 92-godišnje Indijke, 25 žena iz njenog sela odlučilo je naučiti čitati i pisati.

#Indija #magazin1 #zanimljivosti