Članak

UOČI IZBORA

Republikanci iznose argumente u istrazi o opozivu predsjednika Bidena

(Patria) - Republikanci Predstavničkog doma proglasili su uspješnim prvi dan istrage o opozivu Joea Bidena, rekavši da su opravdali svoj slučaj, javlja BBC.

Ali, vještaci koje su pozvali republikanci upozorili su da još uvijek nema dovoljno dokaza za opoziv. Saslušanjem je dominiralo poslovanje sina predsjednika Bidena, Huntera za kojeg republikanci tvrde da je „prodavao“ uticaj svog oca.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy početkom septembra najavio je zvaničnu istragu o opozivu kako bi ispitao navode da je Hunter Biden bio uključen u neprikladne poslovne poslove koji su koristili predsjedniku.

Zvanična istraga dala je zakonodavcima veća zakonska ovlaštenja da istraže moguće nedolično ponašanje, nakon što višemjesečne republikanske istrage nisu uspjele otkriti konkretne dokaze.

Na prvom saslušanju u istrazi, Hunter Biden bio je glavna tema republikanaca.
Republikanac James Comer iz Kentuckyja rekao je da će vijeće ispitati više od „dvije desetine dokaza“, uključujući mailove i bankovne evidencije, za koje je rekao da će otkriti „korupciju i zloupotrebu javne funkcije Joea Bidena“.

Predsjednik Biden je ranije rekao da „nikada“ nije razgovarao o poslovima sa svojim sinom. Istraga će se fokusirati na to da li je Biden preduzeo bilo kakvu akciju da direktno pomogne preduzećima članova svoje porodice, uključujući sastanke sa njihovim klijentima.

Na ročištu održanom nisu bili svjedoci koji imaju direktna saznanja o dva Bidena. Umjesto toga, vijeće je saslušalo stručnjake za porezno pravo, krivične istrage i ustavno-pravnu teoriju. Očekuje se da će istraga o opozivu trajati nekoliko sedmica. Prerano je reći hoće li kongresni istražitelji tražiti glasanje o opozivu u Zastupničkom domu nakon održavanja saslušanja.

#republikanci #SAD #Svijet