Članak

ALBANSKI PREMIJER

Rama pozvao KFOR da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova

Albanski premijer Edi Rama pozvao je međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a da preuzmu kontrolu nad sjeverom Kosova kako bi se spriječio svaki veći sukob.

(Patria) - Albanski premijer Edi Rama pozvao je međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a da preuzmu kontrolu nad sjeverom Kosova kako bi se spriječio svaki veći sukob.

- Da bi na bilo koji način i bilo kojim sredstvima spriječio ovaj sukob, koji danas izgleda vjerovatniji nego ikada prije, KFOR mora da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova.

To je prijedlog koji sam ranije davao i na samitu NATO-a. Svako oklijevanje i odlaganje danas, uključujući i argumentaciju kako nemaju dovoljno trupa, može učiniti da intervencija KFOR-a sutra bude mnogo veća što se tiče trupa ali i teža - poručio je Rama.

Dodao je da su proces normalizacije i izgradnje odnosa Kosova sa Srbijom strateški za njegovu zemlju i albanski narod.

Osvrnuvši se na ubistvo kosovskog policajca 24. septembra i tenzije na sjeveru Kosova, Rama je naveo kako je Srbija, umjesto da istraži zločinački događaj, koji je izazvala srpska kriminalna grupa, a ne kosovska policija, izabrala da oda počast ubijenim napadačima i proglasi dan žalosti.

Podsjetimo, u sukobima između kosovske policije i naoružane grupe u Banjskoj, opština Zvečan, u nedjelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.

#EdiRama #Albanija #Kosovo #Srbija #KFOR #nato #Region