Članak

NOVO ISTRAŽIVANJE

Pušenje u trudnoći znatno je štetnije po bebu nego se dosad mislilo

Najnovije istraživanje je pokazalo da je pušenje dvostruko štetnije za zdravlje bebe nego što se mislilo, dok kafa i čaj ipak nemaju tako negativan utjecaj.

(Patria) - Najnovije istraživanje je pokazalo da je pušenje dvostruko štetnije za zdravlje bebe nego što se mislilo, dok kafa i čaj ipak nemaju tako negativan utjecaj.

Pušenje i velike količine kofeina (više od dvije šoljice instant kafe dnevno) dosad su se povezivali s povećanim rizikom od komplikacija u trudnoći, prijevremenog poroda i usporavanju rasta fetusa.

No, nova studija provedena na Univerzitetu Cambridge nije pronašla dokaze da je iznadprosječan unos kofeina tokom trudnoće povezan s prijevremenim porodom ili slabijim rastom bebe.

One žene koje puše tokom trudnoće, pokazali s rezultati te studije, imaju tri puta veći rizik od prijevremenog poroda od nepušačica.

Kako piše The Guardian, pored toga je utvrđeno da za bebe čije su majke pušile tokom trudnoće, četiri puta veća šansa da će biti male za svoju gestacijsku dob, zbog čega bi mogle imati problem s ozbiljnim komplikacijama poput problema s disanjem i raznim upalama.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu International Journal of Epidemiology, ispitivalo je metabolite pušenja (kotinin), te kofein (paraksantin) u uzorcima krvi više od 900 žena koje su učestvovale u studiji Pregnancy Outcome Prediction između 2008. i 2012. godine.

Istraživači su analizirali nivo kotinina i paraksantina pronađenih u krvi u 12., 20., 28. i 36. sedmici trudnoće i prema tome klasificirali izloženost žena pušenju i konzumaciji kofeina.

Iako se pokazalo da kofein ne uzrokuje prijevremeni porod, to ne znači da trudnice sada mogu piti velike količine espressa.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je vrlo velik unos kofeina povezan s većim rizikom od pobačaja i perinatalne smrti, prenosi tportal.

- Proučavali smo samo žene koje imaju iznadprosječni nivo metabolita kofeina, ali ne i one koje su pile ekstremno velike količine kofeina.

Stoga ovi rezultati ne upućuju na to da bi trebali promijeniti trenutne preporučene količine kofeina (dnevno do dvije šoljice) - rekao je profesor Gordon Smith s Univerziteta u Cambridgeu.

Jedna druga studija s Univerziteta u Essexu nedavno je, pak, pokazala da trudnice imaju dvostruko veći rizik od pobačaja u slučaju da one ili njihovi partneri izgube posao.

#magazin1 #Pušenje #trudnica #zanimljivosti #zdravlje