Članak

OBRAĆANJE U SKUPŠTINI

Kurti poziva na međunarodno kažnjavanje Srbije: Ako se to ne dogodi, zločin se može ponoviti

(Patria) - Poslanici Skupštine Kosova započeli su današnju sjednicu minutom šutnje i odavanjem počasti ubijenom policajcu Afrimu Bunjakuu kojeg su srpski teroristi ubili u nedjelju ujutro na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je međunarodni faktor na sankcionisanje Srbije nakon oružanog napada u Banjskoj i Zvečanu u nedjelju. Kako kaže Kurti, ako Srbija ne bude kažnjena, može ponoviti zločin.

Kurti je u svom obraćanju u Skupštini rekao da naoružane napadače koji su pobjegli iz Banjske, a da nisu uhapšeni, treba predati kosovskim agencijama za provođenje zakona.

„U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih bandi Srbije, ne samo na policiju, već na državu, poredak naše Republike. Bio je to težak dan za našu zemlju. Policiji će nedostajati predani član. Ali njegovo se ubistvo pretvorilo u povećanu predanost borbi protiv terorističkih bandi i pobjedu u borbi protiv njih. Teroristi su ili ubijeni, ili uhapšeni, ili se za njima traga nakon bijega. Oružanim napadom narušen je teritorijalni integritet, suverenitet i nacionalna sigurnost. Napadači koji su pobjegli moraju biti izručeni, predati našim vlastima. Organizacije 'Civilna odbrana' i 'Sjeverna brigada' naše zemlje saveznice trebale bi proglasiti terorističkim, kao što je Vlada učinila”.

„Zbog ovog čina Srbija treba da bude međunarodno sankcionisana. Prođe li nekažnjeno, ponovit će zločin. Vojno oružje koje su imali srpski profesionalci koji su napali u Banjskoj sve je iz Srbije”, dodao je Kurti.

Kurti je rekao da svo zaplijenjeno oružje pripada Srbiji i da dolazi iz Srbije.

Prema njegovim riječima, okrivljavanje Srbije je neizbježno, čak i za one koji ne žele da vide i čuju.

“Srbija im je dala vojnu opremu, izvršila borbenu obuku. Ovo nije počelo u nedjelju, 24. septembra. Oteli su nam i tri policajca u Leposaviću. Imali smo tri sedmice barikada u decembru prošle godine. U napadima u Zvečanu mnogo je povrijeđenih. Sve ovo pokazuje da smo imali hroniku koja je upozoravala na ubistvo našeg heroja Afrima Bunjaka", kazao je.

Kurti je rekao da će rat protiv kriminala u Srbiji trijumfirati pobjedom Kosova.

#AlbinKurti #Banjska #Kosovo #napad #Srbija #Zvečan #region