Članak

SJEĆANJA

DRŽAVNI TERORIZAM Od ubistva Ugljena prošlo 27 godina, ubica nikada nije pronađen!

(Patria) - U sarajevskom naselju Aneks na današnji dan 28. septembra 1996. ubijen je Nedžad Ugljen, pomoćnik direktora Agencije za istrage i dokumentaciju (AID). Počinilac ubistva nikada do danas nije pronađen.

Mediji su pisali da je "istraga oko ubistva Ugljena 'zaboravljena' u stolu kantonalnog tužioca Mustafe Bisića". Bisić je istragu držao u ladicama sedam godina.

Na njegovo mjesto je u decembru 2003. došao tužilac Branko Šljivar i na mjestu glavnog kantonalnog tužioca bio do 2009. godine.

Tužilaštvo BiH je u aprilu 2017. godine ponovo formiralo predmet i otvorilo zvaničnu istragu koja se odnosi na Ugljenovo nikad rasvijetljeno ubistvo.

TadaA je rečeno da SIPA saslušava prve ljude i agente bivšeg AID-a, čiji je Ugljen bio zamjenik direktora, a posjeduju određene informacije o razlozima ubistva. No, dalje od toga nije se išlo!

Slučaj je radio tužilac Oleg Čavka i kao kantonalni tužilac od 2005. godine, pa kasnije i kao državni tužilac.

Ugljen je u Sarajevo došao iz Mostara, kao dokazani kadar nekadašnje Službe državne bezbjednosti (SDB).

U nekadašnjem SDB-u, naime, pokrivao je jugoslovensku emigraciju u inozemstvu. Nema, naravno, dovoljno prostora za detaljisanje, ali važno je prisjetiti se da je Ugljen - istraga je to utvrdila - znao da ga prate, čak je to tvrdio u nekoliko telefonskih razgovora, pa i tokom puta iz Mostara!

Senadu Pećaninu, tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku Dana, na ulici je rekao čak i da se plaši da će biti ubijen. Kasnije se ispostavilo da je Ugljen na više mjesta izrekao istu tvrdnju, a na više adresa pohranio kasetu koju je snimio na KCUS-u, istog dana kada je Nedžad Herenda, također radnik AID-a, izronio iz šahta u koji je dospio nakon otmice koju su izveli također AID-ovci?!

Ovo ubistvo, kao i mnoga druga neriješena, mogu se tretirati kao državni terorizam, jer država nije dovoljno uradila da pronađe krivce ili korumpirani službenici nisu htjeli uraditi svoj dio posla.

#AID #državniTerorizam #MustafaBisić #NedžadUgljen #OlegČavka #Sarajevo #SenadPećanin #Ubistvo #BiH