Članak

VRATIO SE NA ZEMLJU

NASA-in astronaut u svemiru proveo rekordni 371 dan

Također, postao je prvi Amerikanac koji je u orbiti upisao cijelu kalendarsku godinu.

(Patria) - NASA-in astronaut Francisco Rubio konačno se vratio na Zemlju, osjećajući privlačenje gravitacije planete prvi put nakon više od godinu dana.

Rubio i dvojica ruskih kolega, astronauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, sletjeli su padobranom u Kazahstan na ruskoj kapsuli Soyuz MS-23 u 17.17 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

Dolazak posade označio je kraj neočekivano dugog putovanja za Rubija, koji je trebalo da provede samo šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Umjesto toga, u svemiru je bio ukupno bio 371 dan. Njegovo putovanje se odužilo nakon što je otkrio curenje rashladne tečnosti tokom leta.

Rubijev boravak postavio je novi rekord za najduži vremenski period koji je američki astronaut ikada proveo u mikrogravitaciji.

Također, postao je prvi Amerikanac koji je u orbiti upisao cijelu kalendarsku godinu.

Rekordna misija obilježila je i druge značajne prvijence za Rubija.

Ovo je bilo njegovo prvo putovanje u svemir nakon što je izabran za NASA-in korpus astronauta 2017. godine, a na početku misije postao je prvi astronaut salvadorskog porijekla koji je otputovao u lanac Zemljine orbite.

U nedavnom intervjuu za CNN, Rubio je rekao kako bi vjerovatno odbio zadatak da je znao da će njegov boravak na svemirskoj stanici biti dvostruko duži od prvobitno planiranog.

- I to samo zbog porodičnih stvari koje su se dešavale prošle godine. I da sam znao da bih morao da propustim te veoma važne događaje, jednostavno bih morao da kažem "hvala, ali ne, hvala" - rekao je.

Očekuje se da će Rubio, koji ima četvero djece, započeti put kući sa mjesta slijetanja svemirske letelice Soyuz u blizini kazahstanskog grada Dzhezkazgan.

Prvo će odletjeti u Karagandu, koja se nalazi oko 530 kilometara sjeveroistočno od Dzhezkazgana, prije nego će se ukrcati na let za Houston.

Sve u svemu, Rubio i njegovi članovi posade prešli su 253,3 miliona kilometara, podaci su NASA-e.

#nasa #Astronaut #Svemir #zanimljivosti #magazin1