Članak

SKANDAL U PARLAMENTU

Kanadski premijer se izvinio zbog slavljenja bivšeg naciste iz Ukrajine

(Patria) - Kanadski premijer Justin Trudeau u srijedu je u parlamentu ponudio „bezrezervno“ izvinjenje nakon što je zakonodavno tijelo javno, iako nesvjesno, slavilo ukrajinskog veterana iz Drugog svjetskog rata koji se borio uz naciste, javio je AFP.

Incident od prošle sedmice tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog potresao je Kanadu, podstakao predsjednika parlamenta da podnese ostavku i izazvao diplomatska previranja.

„Želio bih da uputim bezrezervno izvinjenje za ono što se dogodilo u petak i predsjedniku Zelenskom i ukrajinskoj delegaciji za poziciju u koju su stavljeni, za sve nas koji smo bili prisutni“, rekao je Trudeau poslanicima.

„Nesvjesno odati priznanje ovoj osobi bila je užasna greška i narušavanje sjećanja na one koji su teško patili od ruku nacističkog režima“, dodao je.
Kanadski lider je govorio o sramotnom incidentu koji je pokvario posjetu Zelenskog prošle sedmice, izazvavši pometnju koja je dovela do ostavke predsjednika u utorak.

Ukrajinski predsjednik boravio je u Kanadi u sklopu turneje kako bi ojačao zapadnu podršku borbi svoje zemlje protiv ruske invazije. Zelenskiy je bio u dvorani kao počasni gost kada je predsjedavajući Donjeg doma parlamaneta Anthony Rota prozvao Yaroslava Hunku, starijeg veterana kao heroja Drugog svjetskog rata, izazvavši ovacije.

Kasnije se ispostavilo da je Hunka služio u 14. Waffen Grenadier diviziji SS-a.
Trudeauova vlada je pod intenzivnim pritiskom zbog afere, koju je lider konzervativne opozicije Pierre Poilievre opisao kao „najveću pojedinačnu diplomatsku sramotu“ u historiji Kanade. Kanada ima drugu najveću ukrajinsku dijasporu u svijetu nakon Rusije.

#izvinjenje #JustinTrudeau #Kanada #Ukrajina #Svijet