Članak

POTPISAN SPORAZUM

Planovi za prvu poljsku nuklearnu elektranu napreduju

(Patria) - Poljski i američki zvaničnici potpisali su u srijedu u Varšavi sporazum o napretku izgradnje prve nuklearne elektrane u Poljskoj, javio je AP.

Premijer Mateusz Morawiecki nazvao je sporazum o izgradnji elektrane na lokaciji Lubiatowo- Kopalino u regionu Pomeranije u blizini Baltičkog mora početkom novog poglavlja za Poljsku i opisao nuklearnu energiju kao stabilan i čist izvor energije.

„Jedini čist, stabilan izvor energije koji je tehnološki dokazan i verifikovan u smislu sigurnosti je nuklearna energija, koja danas ima svoj veliki dan“, rekao je na svečanosti.
Vlada Morawieckog je prošle godine objavila da je odabrala SAD kao partnera za projekat.

Konzorcij koji čine Westinghouse i Bechtel potpisao je sporazum sa poljskim državnim
preduzećem koje nadgleda nuklearni program, Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ).
Planirana lokacija je oko 280 kilometara od granice s Njemačkom, koja je u aprilu zatvorila svoje posljednje preostale nuklearne reaktore. Prošle godine su četiri njemačke države najbliže Poljskoj rekle da se protive poljskom planu.

Poljska planira potrošiti 40 milijardi dolara na izgradnju dvije nuklearne elektrane sa po tri reaktora, od kojih će posljednji biti pušten u rad 2043. godine. Dogovor sa SAD je za prva tri reaktora elektrane Pomerania, za koju zvaničnici kažu da bi trebala početi proizvoditi električnu energiju u 2033. godine.

Poljska je također potpisala sporazume sa Južnom Korejom za izgradnju druge nuklearne elektrane kako napreduje sa svojim planovima za nuklearnu energiju.

Poljska decenijama planirala izgradnju nuklearnih elektrana da bi zamijenila elektrane na ugalj. Ruska invazija na Ukrajinu i upotreba energije od strane Moskve da izvrši ekonomski i politički pritisak na evropske nacije dala je hitnost poljskoj potrazi za alternativnom energijom.

#NuklearnaEnergija #Poljska #svijet