Članak

PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani traži da SAD vode dijalog Kosova i Srbije

(Patria) - Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da vode Sjedinjene Američke Države.

Ona je rekla da Ohridski sporazum nije "savršen" za Kosovo.

Dodala je da sporazum ima i dobrih stvari, "ali postoje neke stvari za koje sumnjam kako će se implementirati u praksi".

Prema njenim riječima, rješenje je da sjednemo sa SAD za pripremu nacrta Republike Kosovo.

„Mi moramo američkom sekretaru predstaviti naš nacrt koji je u skladu sa Ustavom Kosova i pismom Mogherini koje garantuje da neće biti izvršnih ovlaštenja i u skladu sa pisanim američkim stavom koji pojašnjava da će to biti samo koordinaciono tijelo bez izvršnih ovlaštenja”, rekla je ona.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prokomentarisala je ponašanje Srpske liste nakon napada na Banjsku u Zvečanu u kojem je jedan policajac ubijen, a trojica su povrijeđena.

Ona je rekla da Srpska lista umjesto da se distancira od ovih akcija koje su protiv interesa svih građana, oni su dio takvih napada.

„Mi kao institucije radimo sve pravne analize, imaćemo i zajednički sastanak sa premijerom, predsjednicom Skupštine i potpredsjednicom Vlade da razgovaramo o svim ovim pitanjima u narednim satima i naravno o svemu što je predviđeno zakonom hoće li biti mjera koje će biti preduzete”, rekla je ona u intervjuu za javnu televiziju.

#Kosovo #SAD #VjosaOsmani #Region