Članak

ULAGANJE U BUDUĆNOST

Vatrogasna jedinica KS bogatija za 70 vatrogasaca, smjer - vatrogasac u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn

(Patria) - Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo bogatija je za novih 70 vatrogasaca.

Direktor KUCZ KS Dženan Brkanić istakao je da je nakon skoro 25 godina Profesionalna vatrogasna jedinica prvi put značajnije popunjena vatrogascima osposobljenim za izvršenje svih zadataka i izazova.

U stroju, rame uz rame s profesionalnim vatrogascima bila su i 24 učenika Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, smjer vatrogasac. Naime, prvi put nakon agresije na našu domovinu realizuje se novi obrazovni smjer vatrogasac, čime se sistemski pristupa rješavanju problema edukacije i naučnog osposobljavanja budućih kadrova.

Profesionalna vatrogasna jedinica, dodao je Brkanić, bit će podrška u izvođenju praktične nastave našim učenicima.

"Samo dobro opremljena, uvježbana, ali i popunjena Profesionalna vatrogasna jedinica može zaštititi živote naših građana i materijalna dobra. Da bi danas izvršili ovako impresivnu smotru trebalo je načiniti čitav niz koraka, počevši od opremanja i uvježbavanja do obezbjeđenja finansijskih sredstava neophodnih za njenu realizaciju. Stoga, posebnu zahvalnost upućujem Vladi KS na podršci koju je pružala u sistemskom osposobljavanju mladih ljudi spremnih da rade ovaj izuzetno zahtjevan i složen posao. Ovakvom vrstom podrške starosna struktura naših vatrogasaca znatno je popravljena, te unaprijeđena sposobnost, mobilnost i funkcionalnost jedinice da efikasno izvrši postavljene zadatke", rekao je direktor Brkanić.

Profesionalna vatrogasna jedinica KS, odnosno službe zaštite i spašavanja pri KUCZ KS, su u proteklom periodu učestvovale u brojnim akcijama pomoći i spašavanju ljudi, te materijalnih dobara izvan Kantona Sarajevo, ali i izvan BiH. Svoju spremnost su pokazali na požarima na području Konjica, Jablanice, nacionalnog parka Blidinje, ali i u akcijama spašavanja u Republici Turskoj i Republici Sloveniji.

"Po opremljenosti i uvježbanosti bili smo na nivou najrazvijenijih zemalja, čime smo pokazali da se uz sinhronizovanu aktivnost naša zemlja može predstaviti i na ovom polju u najboljem svjetlu", zaključio je Brkanić.

#BiH #Sarajevo #smotra #vatrogasci