Članak

INCIDENT

Predsjednik kanadskog parlamenta podnio ostavku nakon što je hvalio nacistu iz Ukrajine

(Patria) - Predsjedavajući donjeg doma Donjeg doma Kanade je rekao da će dati ostavku, nekoliko dana nakon što je javno pohvalio bivšeg nacističkog vojnika u parlamentu, javio je Reuters.

Anthony Rota rekao je zakonodavcima da je napravio grešku što je prošlog petka pozvao Yaroslava Hunku (98) da prisustvuje sjednici u Domu u čast ukrajinskog predsjednika
Volodymyra Zelenskog. Rota je javno Hunku nazvao herojem. Pozicija predsjedavajućeg je brzo postala neodrživa nakon što se pokazalo da je Hunka, koji je dobio dvije ovacije od poslanika, služio u jednoj od Waffen SS jedinica Adolfa Hitlera tokom Drugog svjetskog rata. Rusija je incident nazvala nečuvenim.

„To javno priznanje nanijelo je bol pojedincima i zajednicama, uključujući jevrejsku zajednicu u Kanadi i širom svijeta... Prihvatam punu odgovornost za svoje postupke“, rekao je Rota, član vladajuće Liberalne stranke.

Epizoda je podržala narativ koji je promovisao ruski predsjednik Vladimir Putin kada je prošle godine poslao svoju vojsku u Ukrajinu da „demilitarizira i denacifikuje“ zemlju, optužba koju Kijev i zapadni saveznici kažu da je neosnovana.

Ministrica vanjskih poslova Melanie Joly ranije je rekla da Rota treba da podnese ostavku, dok ga je premijer Justin Trudeau pozvao da razmisli o svojoj budućnosti.

Iako su opozicione stranke za aferu okrivile ono što su nazvali promašajima Trudeauove
liberalne vlade, Rota je rekao da je preuzeo isključivu odgovornost za ono što se dogodilo.

#AnthonyRota #Kanada #Svijet