Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Zakazano novo suđenje Trumpu, ovaj put za prevaru

(Patria) - Sudija u New Yorku je u utorak odbio da odbaci tužbu državne tužiteljice Letitie James koja tereti Donalda Trumpa za nezakonito uveličavanje svoje imovine i njene neto vrijednosti, i presudio je da su Trump i Trumpova organizacija odgovorni za prevaru, javio je Reuters.

Odluku je donio sudija Arthur Engoron iz suda države New York. James je tužila Trumpa u septembru 2022. godine, optužujući njega i Trumpovu organizaciju da su deceniju lagali o vrijednosti imovine i njenoj neto vrijednosti kako bi dobili bolje uslove za
bankarske kredite i osiguranje.

Ona je rekla da je Trump preuveličao svoju neto vrijednost za čak 2,23 milijarde dolara, a za jednu mjeru za čak 3,6 milijardi dolara, na godišnjim finansijskim izvještajima datim bankama i osigurajućim kućama.

Državna tužiteljica je rekla da imovina čija je vrijednost uvećana uključuje Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi, njegov penthouse stan u Trump Toweru na Manhattanu, te razne poslovne zgrade i terene za golf.

Engoron je rekao da je James ustanovila odgovornost za lažne procjene nekoliko nekretnina, uključujući Mar-a-Lago i penthouse, te je zamjerio Trumpu što je ponudio odbranu u iskazu koji je „potpuno bez osnova na zakonu ili činjenicama“.

„On tvrdi da ako su vrijednosti imovine porasle u godinama od kada su (finansijski izvještaji) podneseni, onda brojke nisu bile napuhane u to vrijeme“, napisao je Engoron.

„Također čini se da implicira da se brojke ne mogu napuhati jer bi mogao pronaći 'kupca iz Saudijske Arabije' da plati bilo koju cijenu koju predloži“, dodao je.

Suđenje je zakazano za 2. oktobar, a moglo bi trajati i do decembra.

#DonaldTrump #SAD #suđenje #Svijet