Članak

VAPAJ ZASTUPNICE KRATINA

Nasilje nije privatna stvar: Žene bez zaštite od nasilnika svakodnevno su u smrtnim opasnostima

Samo u posljednjih mjesec dana su pretučene i ubijene žene u Gradačcu, Turbetu, Ljubuškom, Zavidovićima i ko zna gdje sve još u tišini domova, koji postadoše najnesigurnija mjesta za mnoge žene i djecu.

(Patria) - Zastupnica DF-a u Parlamentu FBiH Alma Kratina upozorila je večeras putem društvenih mreža da, dok se "završava" kombinatorika oko imenovanja u Vladi FBiH a zakoni čekaju, žene u Federaciji BiH bez zaštite od nasilnika svakodnevno su u smrtnim opasnostima.

"Samo u posljednjih mjesec dana su pretučene i ubijene žene u Gradačcu, Turbetu, Ljubuškom, Zavidovićima i ko zna gdje sve još u tišini domova, koji postadoše najnesigurnija mjesta za mnoge žene i djecu.

Davno smo rekli svoj stav o tome kroz Komisiju za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma.

Od Vlade FBiH očekujemo hitno upućivanje u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, ali i novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici kroz koje će žrtve biti zaštićene a ne prepuštene daljem zlostavljanju i beznađu.

Zastupnici i nevladine organizacije odavno su kroz upućene prijedloge i inicijative dali rješenja, no na parlamentarnoj većini i Vladi, koja je dosad na prijedloge zastupnika uglavnom davala negativna mišljenja, a istovremeno nisu sami upućivali nedostajuća rješenja u proceduru, velika je odgovornost za zaštitu ove iznimno osjetljive kategorije", poručila je Kratina.

#AlmaKratina #nasilje #VladaFederacije #žene #BiH