Članak

POZVALI NA PROCESUIRANJE ODGOVORNIH

Ambasada SAD na Kosovu osudila napad i ubistvo policajca

(Patria) - Ambasada SAD na Kosovu i ambasador Jeffrey M. Hovenier oglasili se saopćenjem za javnost nakon jutrošnjeg napada na kosovsku policiju u kojem je jedan policajac smrtno stradao.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju orkestrirane, nasilne napade na Kosovsku policiju jutros, 24. septembra. Policija Kosova ima punu i legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. Prepoznajemo i poštujemo njegovu ulogu kao prvog odgovornog lica u vanrednim i kriznim situacijama. Cijenimo tekuću koordinaciju između Kosovske policije, Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Kosovskih snaga NATO-a (KFOR), po potrebi.

Pomno pratimo situaciju i osuđujemo ove nasilne akte protiv legitimnih vlasti Republike Kosovo. Počinioci moraju i bit će pozvani na odgovornost i izvedeni pred lice pravde. Trebali bi odmah prekinuti napade.

U ime Sjedinjenih Država, izražavam svoje duboko saučešće nakon smrti narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Prenosim i želje za što brži oporavak dvojice povrijeđenih policajaca", navodi se u saopćenju.

#AmbasadaSAD #Kosovo #policija #ubistvo #Region