Članak

OBJAVLJENI DETALJI

Poljska vlada pod pritiskom zbog skandala: Migranti plaćali vize

(Patria) Predsjednik Gornjeg doma poljskog parlamenta Tomasz Grodzki pozvao je vladu da otkrije šta zna o eskalirajućem skandalu vizama, javio je BBC. On je rekao da to pitanje uništava međunarodni ugled zemlje kao odgovorne demokratije.

Vlada je objavila nekoliko detalja, ali medijski izvještaji kažu da su migranti plaćali do 5.000 dolara kako bi ubrzali zahtjeve za radnu vizu.

Do sada je optuženo sedam osoba, ali niko nije javni funkcioner. Zamjenik ministra vanjskih poslova zemlje Piotr Wawrzyk smijenjen je prošle sedmice nakon ovih optužbi. Smjena je uslijedila istog dana kada je poljski Biro za borbu protiv korupcije (CBA) izvršio pretres ministarstva vanjskih poslova. Smijenjen je i direktor pravne službe.

Ministarstvo, koje se suočava sa revizijom u vezi sa skandalom, saopštilo je da će raskinuti sve ugovore za vanjske kompanije koje se bave zahtjevima za vizu od 2011. godine. Opozicioni poslanici rekli su da su do 250.000 viza za ljude iz Azije i Afrike neregularno izdavale takve kompanije. Vlada odbacuje navode i kaže da je izdato samo nekoliko stotina.

„Svako ko želi stići iz Afrike u Poljsku ode u našu ambasadu, kupi pečatiranu vizu na
posebnom štandu, popuni svoje podatke i ide! Migraciona politika PiS-a (vladajuća stranka)“, napisao je Donald Tusk, lider opozicione stranke Građanska platforma, na X-u (bivši Twitter). Premijer Mateusz Morawiecki optužio je Tuska da pokušava da izazove probleme njegovoj vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) i porekao je da je ovo široko rasprostranjen slučaj.

„Ovaj slučaj uništava reputaciju naše zemlje kao odgovornog člana demokratske zajednice slobodnog svijeta i ugrožava našu sigurnost, stoga se mora detaljno objasniti“, rekao je Grodzki.

„Ovo je najveći skandal s kojim smo se suočili u 21. vijeku. Korupcija na najvišim
nivoima vlasti, koja predstavlja direktnu prijetnju svima nama“, dodao je.

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro je rekao da Grodzki preuveličava razmjere problema. CBA je saopštila da je prvi put saznala za ovo u julu 2022. godine i od tada radi na njenoj verifikaciji.

Skandal prijeti da okalja antiimigracijski stav PiS-a uoči parlamentarnih izbora koji su
zakazani za mjesec dana. PiS traži treći mandat i trenutno vode u anketama, ali je nejasno da li mogu osvojiti potpunu većinu koja im je potrebna za sastavljanje vlade.

#migranti #Poljska #Skandal #Svijet