Članak

VISOKI ZVANIČNIK

Rastuće cijene municije usporile napore NATO-a na jačanju sigurnosti

(Patria) - Visoki vojni zvaničnik NATO-a upozorio je da drastičan rast cijena municije znači da veća potrošnja saveznika na odbranu ne znači automatski veću sigurnost i pozvao je na više privatnih ulaganja u odbrambene kompanije, javio je Reuters.

„Cijene opreme i municije rastu. Upravo sada plaćamo sve više i više za potpuno isto“, rekao je nizozemski admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a nakon sastanka načelnika odbrane alijanse u Oslu.

„To znači da ne možemo biti sigurni da povećana potrošnja na odbranu zapravo vodi većoj sigurnosti“, dodaje.

NATO je vršio pritisak na povećanje odbrambene proizvodnje kako bi zadovoljio potražnju za oružjem i opremom koja je porasla od ruske invazije na Ukrajinu, jer saveznici ne samo da daju zalihe Kijevu, već i stvaraju svoje zalihe.

Jedna od glavnih briga je nedostatak artiljerijskih granata kalibra 155 mm, a Kijev ih ispaljuje i do 10.000 dnevno. U februaru je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da Kijev troši granate mnogo brže nego što ih Zapad može proizvesti.

Bauer se zalagao za više privatnih ulaganja u sektor odbrane kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, pozivajući penzione fondove i banke da prestanu označavati ulaganja u odbranu kao neetička.

„Dugoročna stabilnost treba da prevlada nad kratkoročnim profitom. Kao što smo vidjeli u Ukrajini, rat je cijeli društveni događaj“, rekao je, dodajući da je takvo ulaganje u strateškom interesu i privatnog sektora.

„Četrdeset posto (ukrajinske) ekonomije je isparilo prvih dana rata, to je u velikoj mjeri bio privatni novac, tog novca više nema“, napomenuo je.

Bauer je vršio pritisak na poslovne lidere da ubrzaju proširenje proizvodnih kapaciteta.

#Municija #NATO #rastCijena #Svijet