Članak

ELVIRA NABIULLINA

Guvernerka Banke Rusije: Gotovina neće nestati iz opticaja, razvijamo digitalnu rublju

Šef komiteta Državne dume za finansijsko tržište Anatoly Aksakov rekao je početkom septembra da se digitalna rublja može koristiti u međunarodnim plaćanjima od 2025. godine.

(Patria) - Gotovina neće nestati iz opticaja i potražnja za njom ne nestaje, rekla je guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina, prenijela je agencija Tass.

„Naš osnovni stav je da ljudi treba da imaju mogućnost da biraju kako da izvrše plaćanja. Predstavljamo izbore. Još uvijek razvijamo gotovinu, a čak stvaramo i novu seriju novčanica sa svježim dizajnom. Tako da gotovina ne nestaje, postojala je i postoji potražnja za gotovinom“, rekla je.

Šef komiteta Državne dume za finansijsko tržište Anatoly Aksakov rekao je početkom septembra da se digitalna rublja može koristiti u međunarodnim plaćanjima od 2025. godine.

Banka Rusije je ranije rekla da digitalna rublja neće biti zamjena za bankovne račune i depozite. Kamata se neće naplaćivati na stanja u novčaniku, osim toga, planira se uvesti ograničenje na iznos sredstava pohranjenih na njima. Ovo je potrebno kako bi se spriječio odliv likvidnosti iz banaka i smanjenje kreditiranja.

Plaćanje roba i usluga digitalnom rubljom će biti slično plaćanju QR kodom. Biće moguće plaćati digitalnom rubljom van mreže, bez pristupa internetu. Klijent će prenijeti dio digitalnih rubalja u poseban offline novčanik. Njegova upotreba će biti slična plaćanju gotovinom, gdje se kreditne kartice ne prihvataju.

Pokretanje offline režima digitalne rublje predviđeno je tek u drugoj fazi projekta, otprilike 2024. godine. Planirano je i pokretanje zamjene digitalne rublje za stranu valutu i otvorenih novčanika za nerezidente.

Šefica Banke Rusije Elvira Nabiullina izjavila je na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i vlade 19. jula 2023. da bi se masovno uvođenje digitalne rublje moglo dogoditi početkom 2025. godine.

#banke #rublja #rusija #Svijet