Članak

NAKON VISEMJESEČNIH TENZIJA

Biden i Netanyahu će se sastati na marginama Generalne skupštine UN-a

Sastanak dolazi nakon višemjesečnih tenzija.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden sastaće se u srijedu s izraelskim liderom Benjaminom Netanyahuom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, rekao je zvaničnik Bijele kuće. Sastanak dolazi nakon višemjesečnih tenzija.

Oni će se sastati kako bi razgovarali o „zajedničkim demokratskim vrijednostima između Sjedinjenih Država i Izraela i viziji stabilnijeg i prosperitetnijeg i integrisanijeg regiona, kao i da uporede bilješke o efikasnom suprotstavljanju i odvraćanju Irana“, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, prenosi AFP.

Netanyahu je ranije ovog mjeseca najavio da će posjetiti Sjedinjene Države, jednog od najčvršćih saveznika Izraela, ali u početku nije bilo planova za susret sa američkim zvaničnicima tokom putovanja, što je neobičan slučaj kod posjeta izraelskih lidera.

Biden je kritikovao reformu pravosuđa koju Netanyahuova tvrdo desničarska vlada provodi, a koju protivnici opisuju kao prijetnju demokratiji u Izraelu.

Netanyahu tek treba da bude pozvan u Bijelu kuću od povratka na vlast u decembru na čelo, kako je Biden opisao, „jedne od najekstremističkijih“ administracija u historiji Izraela.

Bijela kuća je u julu rekla da će se Biden i Netanyahu „sastati u Sjedinjenim Državama kasnije ove godine“, ne iznoseći dodatne detalje.

#JoeBiden #BenjaminNetanyahu #Izrael #SAD #Svijet