Članak

SJEVERNOKOREJSKI LIDER

Kim Jong Un posjetio rusku fabriku aviona koja je pod sankcijama Zapada

Kim, obučen u odijelo i u pratnji sjevernokorejskih vojnih zvaničnika u uniformi, prikazan je na ruskoj državnoj televiziji kako ispituje pilotsku kabinu borbenog aviona.

(Patria) - Sjevernokorejski lider Kim Jong Un u petak je posjetio fabriku ruskih borbenih aviona koja je pod sankcijama Zapada, javio je Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Kim razgovarali su o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i produbljivanju saradnje kada su se sastali u srijedu.

Južna Koreja i Sjedinjene Države saopštile su da je vojna saradnja Sjeverne Koreje i Rusije kršenje sankcija UN-a protiv Pjongjanga i da će saveznici osigurati da se za to plati cijena.

Kim (39) u petak je obišao vazduhoplovne objekte u gradu Komsomolsk na Amuru na dalekom istoku zemlje, tvornicu za avijaciju Yuri Gagarin i fabriku Yakovlev, obje jedinice Ujedinjene zrakoplovne korporacije, koja je pod sankcijama Zapada.

U fabrici Gagarin, koja je također pod sankcijama SAD-a, Kim je pregledao montažne radionice u kojima se izrađuju višenamjenski lovac Suhoj Su-35 i lovac Su-57, a bio je u pratnji potpredsjednika ruske vlade Denisa Manturova.

Kim, obučen u odijelo i u pratnji sjevernokorejskih vojnih zvaničnika u uniformi, prikazan je na ruskoj državnoj televiziji kako ispituje pilotsku kabinu borbenog aviona.

Zatim je pregledao radionice u kojima se izrađuju pretinci trupa i sklopovi krila aviona Suhoj Superjet 100 prije nego što je pogledao demonstracioni let Su-35.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja strahuju da bi oživljavanje prijateljstva Moskve i Pjongjanga moglo dati Kimu pristup nekim od ruskih raketa i druge tehnologije.

Kim je stigao u Rusiju svojim specijalnim vozom u utorak, održao samit s Putinom u srijedu u Vostochnyu i čini se da je većinu četvrtka proveo putujući prije nego što se u petak pojavio u Komsomolsku na Amuru, 6.000 km istočno od Moskve.

#KimJongUn #rusija #SjevernaKoreja #VladimirPutin #Svijet