Članak

NAJVEĆE SUĐENJE U ZEMLJI

Belgijski sud osudio teroriste koji stoje iza bombaških napada u Briselu 2016.

Sud je odlučio da se nikome od osuđenika ne oduzme njihovo belgijsko državljanstvo.

(Patria) - Belgijski sud je u petak izrekao kazne u rasponu do doživotnog zatvora za osam muškaraca za bombaške napade u Briselu 2016. godine, čime je okončano najveće krivično suđenje u zemlji, javio je AFP.

U samoubilačkim bombaškim napadima 22. marta 2016. na glavnom aerodromu u Briselu i u sistemu metroa poginule su 32 osobe, a odgovornost je preuzela grupa Islamska država.

Francuski državljanin Salah Abdeslam i belgijski državljanin, porijeklom Marokanac, Mohamed Abrini, koje je Francuska već osudila na doživotni zatvor zbog masakra u Parizu 2015. godine bili su najpoznatiji od šest krivaca koji su proglašeni krivima za ubistvo u julu.

Abrini, koji je bio jedan od planiranih bombaša, ali je odlučio da se ne raznese u posljednjem trenutku, osuđen je na 30 godina zatvora.

Sud je odlučio da Abdeslamu ne daje dodatnu kaznu nakon što je 2018. godine u Belgiji osuđen na 20 godina zatvora zbog pucnjave.

Napadi, u blizini sjedišta NATO-a i EU, bili su dio talasa napada za koje je odgovornost
preuzela grupa Islamska država u Evropi.

Stotine putnika i transportnog osoblja su osakaćene, a sedam godina kasnije, mnoge žrtve, rođaci i spasioci ostaju traumatizovani. Vlasti su kasnije podigle zvaničan broj poginulih u na 35, nakon što su otkrile vezu između pretrpljene traume i smrti još tri osobe kasnije.

Suđenje, koje je počelo krajem prošle godine, održano je pod strogim obezbjeđenjem u
preuređenom bivšem sjedištu vojne alijanse NATO-a.

Abdeslam, koji je u petak napunio 34 godine, bio je jedini preživjeli počinilac napada u Parizu 2015. u kojem je ubijeno 130 ljudi. Pobjegao je u Brisel nakon što je učestvovao u napadima u Parizu i četiri mjeseca se skrivao u stanu u kojem su bili smješteni članovi lokalne ćelije.

Abrini je proglašen krivim što je bio u jednom od timova bombaša samoubica koji su ciljali briselski aerodrom i stanicu metroa. Posvjedočio je da je u posljednjem trenutku odlučio da ne detonira svoj eksploziv na aerodromu, kao što je to učinio i drugi optuženi, Osama Krayem, Šveđanin sirijskog porijekla.

Krayem je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, zajedno sa Bilalom El Makhoukhijem i Oussamom Atarom. Ataru, višem komandantu grupe Islamska država koji je bio na čelu džihadističke ćelije, suđeno je u odsustvu jer se pretpostavlja da je umro u Siriji 2017. godine.

Herve Bayingana Muhirwa, koji je proglašen krivim za „učestvovanje u aktivnostima
terorističke grupe“, osuđen je na 10 godina zatvora.

Sud je odlučio da se nikome od osuđenika ne oduzme njihovo belgijsko državljanstvo.

#Belgija #Brisel #Suđenje #Svijet