Članak

PORUKA AMERIČKOG AMBASADORA

Murphy: Branit ćemo Ustavni sud BiH, on ne može biti etnička institucija kako to žele Dodik i Čović

(Patria) - SAD još uvijek vjeruju da su potrebne strane sudije u Ustavnom sudu BiH, kazao je američki ambasador Michael Muprhy u intervjuu u Centralnom dnevniku Face TV.


„Ustavni sud BiH ne treba da bude etnička institucija kako to žele Dodik i Čović. Mi ćemo braniti institucije ove zemlje uključujući Ustavni sud BiH“, kazao je Murphy.


Kada je riječ o državnoj imovini Murphy je rekao da državna imovina pripada državi.

„Pogledajte Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju svi su prošli kroz slične procese. Državna imovina pripada državi, ali to ne znači da entiteti, kantoni, gradovi, općine ne mogu koristiti tu imovinu.


Dodik pokušava prepasti ljude i navodi ih na pravne fanatzije. To neće uspjeti, to neće promijeniti mišljenje međunarodne zajednice. Gospodin Dodik tvrdi da imovina pripada njemu, a to nije tačno.


Mi smo motivisani interesom i svojom politikom. Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Želimo da BiH bude integrirana u EU i NATO. Mi ćemo braniti Dejtonski mirovni sporazim, Ustav BiH, državu i jasno ćemo reći kada vidimo postupke koji se kose s tim interesima.


Mi se ne igramo igrica. Oni koji misle da se igramo moraju biti svjesni posljedica. Sankcionisali smo one koji su igrali igrice i uradit ćemo to opet“, kazao je Murphy.

#imovina #MichaelMurphy #MiloradDodik #SAD #BiH