Članak

NIJEMAC POD ZASTAVOM HRVATSKE

Zamka u OHR-u: Schmidt na Dodikovim stazama rasturanja Ustavnog suda BiH pokušava instalirati Vukoju!

Visoki predstavnik je sada i na fonu Milorada Dodika

Piše: Rasim Belko

Ured visokog predstavnika (OHR) i sam visoki predstavnik Christian Schmidt nemaju nikakvo uporište u ciljevima i zadacima njihove misije da se direktno uključuju u izbor ustavnog sudije BiH. Kao što Schmidt nije mogao imati uporište u suspendiranju Ustava FBiH, kako bi se imenovala Vlada kako su je zamislili njegovi kartografi.

Ali, ovaj put Schmidt i OHR više nisu samo na fonu dogovora s dvojcem Plenković - Čović oko izbora sudije Ustavnog suda BiH, gdje HDZ i partneri iz Trojke pokušavaju instalirati Marina Vukoju, stranačkog kadra bez pravosudnog iskustva i znanja.

Visoki predstavnik je sada i na fonu Milorada Dodika koji iz svojih separatističkih motiva kontinuirano radi na podrivanju i konačnom rušenju Ustavnog suda BiH kao posljednje brane njegovoj disoluciji Rs od BiH.

Dodik je pred partnere u vlasti postavio uvjet da iz Ustavnog suda BiH moraju otići strane sudije, te da glasanje mora biti po entitetskoj većini. Instaliranjem Vukoje, na čemu Plenković, Čović i Schmidt rade sinhronizovano i prihvatanjem Dodikovih uvjeta, jasno je da bi u Ustavnom sudu većinu imale snage koje blokiraju i parališu integracijske procese i donose odluke koje razgrađuju institucije i podrivaju državu BiH.

Jučer je Patria objavila da su iz OHR-a počeli stizati usmeni pozivi zastupnicima opozicije u Komisiji za izbor i imenovanje, kako bi se razgovaralo o procesu imenovanja sudije Ustavnog suda BiH.

Dio zastupnika nam je kazao da nisu dobili poziv, a sve i da jesu nije ih briga za to i neće se odazvati, jer OHR nema ništa s tim poslom. Dio zastupnika za Patriju je potvrdio da nije ni dobio poziv.

Po onom što je do sada poznato, od opozicionih zastupnika u Komisiji za izbor i imenovanje, jedino će Edina Gabela otići na sastanak. To je za Patriju potvrdio i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

“Ona je meni rekla da je dobila usmeno poziv za sastanak u srijedu i da je očekivala pismeni poziv, ali nije dobila”, kaže Efendić, a na pitanje kakav će biti stav zastupnice Gabela odgovara: “Iznijet će jasan stav, od ranije poznat, da Komisija u postojećem sazivu treba završiti posao i započetu sjednicu koja nikada nije završena, te da ta Komisija treba predložiti listu kandidata. HDZ je pokušao sa smjenom komisije, ali nije uspio”.

Na pitanje postoji li mogućnost da OHR “završi” Gabelu kao šesti glas u Komisiji za izbor i imenovanje, Efendić nam je odgovorio: “Ne bojim se toga, jer ne vjerujem da će se to desiti”.

No, činjenica da su pozivi iz OHR-a stizali opozicionim zastupnicima i da OHR očigledno nije želio ostaviti trag poziva, kod drugih stranaka stvara bojazan da Ured visokog predstavnika ne postaje svojevrsna vlast iz sjene, koja završava poslove koje Parlament Federacije ne može.

Ni laici nemaju pravo sumnjati da Schmidt i OHR pokušavaju osigurati prohodnost Vukoje u Komisiji za izbor i imenovanje, a znakovita je i činjenica da je isti dan kada i sjednica Predstavničkog doma, 27. septembra, zakazana i sjednica Komisije.

Također, još je zanimljivija vidovitost predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić koja uz poziv na sjednicu zastupnicima šalje napomenu da bi mogla potrajati dva dana. To do sada nije praksa, a s obzirom na dnevni red najavljene sjednice teško je povjerovati da je puko sprječavanje da se parlamentarci raziđu prije obavljenog posla.

Iz Kabineta Marinković Lepić nas uvjeravaju da je upravo to razlog, kako bi zastupnici mogli planirati dva dana, ali na konstataciju da to nije bila praksa, nemaju suprotan primjer.

Dakle, očito je da Gabelu ili eventualno nekog drugog zastupnika koji se odazove OHR-u, čeka zamka koja će sadržavati štap i šargarepu, pa je prilično jasno da će onom ko ode biti teško izvući se iz kandži visokog predstavnika za poništavanje konstituentnosti Bošnjaka.

Tako su Schmidt i njegov ured dokazali da je igrokaz sa Dodikom samo otupljivanje razuma patriotskim snagama i labirint iz kojeg Rs treba izaći kao samostalna država srpskog sveta, a Federacija BiH, kako to reče i šef diplomatije Elmedin Konaković, pogurana u EU kao neka vrsta hrvatskog dijela balkanskog Kipra.

OHR je ovim potezom definitivno riješio dilemu, ako je toga i bilo, i jasno se stavio na stranu politika koje od Ustavnog suda žele napraviti paralisanu instituciju koja u narednom periodu neće moći donositi odluke kojim sprečava raspad ove države.

Na kraju ostaje pitanje hoće li Bošnjaci to shvatiti prije nego Schmidt bude okončao posao ili nakon podjele BiH!

#ChristianSchmidt #MarinVukoja #MirjanaMarinković-Lepić #OHR #RasimBelko #Ustavnisud #BiH #izdvojeno