Članak

NOVA SPONA MEĐU PARTNERIMA

Zakon o vanjskim poslovima neće biti usvojen, Radmanović najavio brojne amandmane

(Patria) - Ono što su prije dva dana najavili predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je i član Kolegija Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović. Usvajanje svih budućih zakona bit će zaustavljeno dok se ne riješe neka otvorena pitanja.

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja je zakazana za 21. septembar pred zastupnicima je Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH u prvom čitanju.

Dodik i Košarac su istakli kako više nijedan zakon neće biti usvojen dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH, status sudija i njegovo dalje djelovanje. Osnovni zahtjev iz Rs-a je da u Ustavnom sudu BiH više ne bude stranih sudija kao i da se odluke donose po principu 'entitetskog glasanja'.

Također je Dodik poručio da neće biti imenovanja sudija iz Rs-a u Ustavni sud dok ne bude spreman novi zakon.

Radmanović je kazao da oko određenih zakona ne postoji saglasnost.

„Zakon o spoljnim poslovima usvojen je na Savjetu ministara, ali na taj zakonski prijedlog imamo značajnih primjedbi. O tom zakonu ćemo razmatrati na narednoj sjednici u prvom čitanju i vjerovatno ćemo predložiti veliki broj amandmana“, rekao je Radmanović.

Naredne sedmice će biti održan i novi sastanak stranaka državne koalicije kako bi se razmotrila sva pitanja i obaveze na putu ka EU.

#EU #SNSD #zakonovanjskimposlovima #BiH