Članak

SAVEZNE TUŽBE

Tri optužbe zbog oružja protiv Huntera Bidena: Prvi put da je dijete aktuelnog predsjednika SAD-a krivično gonjeno

(Patria) - Sin predsjednika SAD Joea Bidena, Hunter, krivično je optužen po tri tačke optužnice za laganje prilikom kupovine vatrenog oružja, nakon što je propao predloženi sporazum o priznanju krivice. Ovo je prvi put da je dijete aktuelnog predsjednika SAD-a krivično gonjeno.

Planirani sporazum o priznanju krivice za rješavanje optužbi za oružje i poreze s kojima se suočio naglo se raspao u julu. Sve tri tačke se odnose na Bidena (53), koji je navodno lagao na formularima kada je kupovao oružje dok je koristio droge, javio je BBC.

Tužioci navode da je lažno tvrdio da „nije bio nezakonit korisnik i ovisan o bilo kojoj
stimulativnoj opojnoj drogi“ kada je kupio revolver Colt Cobra Special u prodavnici oružja u Delawareu u oktobru 2018. godine. U to vrijeme, Biden je bio veliki korisnik kreka kokaina.

Prema američkim saveznim zakonima, zločin je lagati na takvoj dokumentaciji ili posjedovati vatreno oružje dok je neko korisnik droge. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna od 25 godina zatvora, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Stvarne kazne za savezne zločine obično su manje od maksimalnih mogućih kazni.

Bidenov advokat, Abbe Lowell, sugerisao je da je na optužbe utjecalo „neprikladno i
stranačko miješanje republikanaca u ovaj proces“. Rekao je da njegov klijent „nije prekršio zakon“ i da njegovo kratkotrajno posjedovanje nenapunjenog pištolja nikada nije predstavljalo prijetnju javnoj sigurnosti. „Ali tužilac, sa svom snagom koja se može zamisliti, priklanjanje političkom pritisku predstavlja ozbiljnu prijetnju našem pravosudnom sistemu“.

Profesor Pravnog fakulteta Cornell Randy Zellin rekao je za BBC da vjeruje da je malo
vjerovatno da će Biden biti u zatvoru i da je vjerovatan sporazum o priznanju krivice. „To je besmislica“, rekao je.

„Niko nije povrijeđen. To je zločin bez žrtve. Nikada prije nije bio u nevolji. Da li zaista želimo da trošimo pravosudne resurse?"

U junu je postignut dvodijelni sporazum između tužilaca i Bidenovog pravnog tima, koji je kasnije propao. Prema uslovima tog sporazuma, on bi bio optužen po dvije prekršajne tačke zbog neplaćanja poreza na vrijeme u 2017. i 2018. godini. Također bi bio primoran da prizna nezakonito posjedovanje vatrenog oružja i pristati na liječenje i praćenje droge kako bi izbjegao optužbu za krivično djelo i potencijalnu kaznu zatvora.

Ali, sutkinja američkog Okružnog suda Maryellen Noreika rekla je da ne može da „potpiše sporazum“, dodajući da je predloženo rješenje krivičnog djela vezanog za oružje „neobično“. Optužbe od četvrtka su prve koje je podigao specijalni savjetnik ministarstva pravde Davis Weiss, kojeg je imenovao državni tužilac Merrick Garland u augustu.

Weissov je ranije rekao da on želi da optuži Bidena do 29. septembra. Pravni problemi Huntera Bidena postali su politički jer njegov otac traži reizbor, iako optuženi nikada nije bio na funkciji u Bijeloj kući ili u administraciji svog oca.

Ranije ove sedmice, republikanci u Predstavničkom domu Kongresa najavili su istragu o
opozivu predsjednika Bidena. Među optužbama koje se iznose protiv Bidena su da je lagao o svojoj umješanosti u poslove svog sina dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. godine. Dvojica poreskih istražitelja također su tvrdila da je ministarstvo pravde ometalo istragu o poreskoj prijavi Huntera Bidena. Ministarstvo je odbacilo te tvrdnje.

Na X-u, platformi koja je formalno poznata kao Twitter, predsjedavajući Odbora za nadzor Predstavničkog doma James Comer, čovjek koji je vodio istragu oko optužnice, rekao je da su optužbe protiv Huntera Bidena „veoma mali početak“.

„Ali ako američki tužilac Weiss ne istraži sve koji su umiješani u šeme prijevare i trgovinu
uticajem, biće jasno da Ministarstvo pravde predsjednika Bidena štiti Huntera Bidena i
velikog momka.“

#HunterBiden #JoeBiden #Optužbe #SAD #Svijet