Članak

TELEFONSKA SJEDNICA

Vlada KS tražila sedmi glas za nezakonit izbor v.d. direktora KUIP KS

(Patria) - Od 17 sati traje telefonska sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj pokušavaju imenovati Adisa Mešića za v.d. direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP). Problem je poznat od ranije, ovo bi bio četvrti uzastopni mandat za v.d. što je nezakonito.

Stoga nema ni potrebnih sedam glasova da se ovo imenovanje desi, a mandat mu je istekao upravo danas, što znači da da KUIP ostaje obezglavljen, pa je Vlada odlučila zasjedati vanredno i to telefonski.

Međutim, do ovog trenutka glasalo je samo šest ministara i to svi ministri koje je imenovao NIP, premijer Nihad Uk i SDP-ov Kenan Magoda.

No, sedmi glas nedostaje, a ministri su posebno oprezni, jer je istraga već otvorena i zbog ranijeg imenovanja Mešića za v.d. koje je također nezakonito.

Navodno se očekuje od ministrice pravde Darje Softić-Kadenić da ona bude sedmi glas, no njoj je otvoreno skrenuta pažnja da ona kao ministrica pravde nikako ne bi smjela šutjeti na nepravilnosti ili čak podržati ih. Sjednica treba biti okončana do ponoći, a sedmi glas još uvijek nije pronađen.

Podsjećamo, v.d. direktora KUIP KS je prema navodima iz krivične prijave falsifikovao javnu ispravu (dokaz radnog iskustva) prilikom zapošljavanja u KUIP KS na poziciju kantonalnog tržišno-turističkog inspektora.

Ranije je grupa radnika pisala i premijeru Nihadu Uku, kao i skupštinskim zastupnicima kada je Vlada KS trebala imenovati v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove KS, gdje su naveli da će to biti treći put Adis Mešić, te da se protive tome. Iako su naveli da je takva odluka suprotna članu 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, grupa službenika KUIP-a, Vlada je ipak imenovala Mešića.

#AdisMesić #BiH #KUIPKS #VladaKS