Članak

SASTANAK U BRISELU

Kurti: ZSO ne može biti uslov za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova

To ne može biti preduslov za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa - rekao je Kurti.

(Patria) - Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas u Briselu da ne može prihvatiti da formiranje zajednice opština sa srpskom većinom bude preduslov za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići saglasnost o planu provedbe tog sporazuma.

- To ne može biti preduslov za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa - rekao je Kurti nakon novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, odnosno njene službe za vanjske poslove.

Kurti je naveo da je uvijek bio spreman razgovarati sa srpskim stanovništvom u opštinama u kojima su većina o zajednici srpskih opština.

- Ali, ne može se pregovarati o statutu zajednice opština ako se ne dogovorimo o planu provedbe sporazuma o normalizaciji - poručio je Kurti.

Borrell, koji je zajedno s posebnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom bio domaćin sastanka, rekao je da je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju predstavio kompromisni prijedlog o provedbi sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa i aneksa u njegovoj provedbi iz februara i marta ove godine.

Borrell je potcrtao da je kosovska strana željela najprije da se krene "s političkim aspektima" normalizacije, što znači "formaliziranjem de facto priznanja kao prvog koraka".

S druge strane, Srbija je insistirala da se najprije krene s uspostavom zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju su obje strane potpisale još 2013. godine, prenosi Hina.

- Mi smo stoga predložili ono što danas vidimo kao jedini kompromis - da se krene u postupak u kojem bi ta dva procesa išla paralelno.

Nažalost, premijer Kurti nije bio spreman krenuti naprijed i započeti vjerodostojan proces uspostave zajednice opština sa srpskom većinom, a predsjednik Vučić je prihvatio prijedlog EU za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa - naveo je Borrell.

Kurti je imao sasvim drugačiju interpretaciju sastanka, rekavši da je danas on bio jedini koji je nešto predlagao.

- Predložio sam plan provedbe sporazuma o normalizaciji iz Brisela i aneksa o njegovoj provedbi iz Ohrida. Ni sa srpske ni s evropske strane nije bilo nikakvih prijedloga niti papira - ustvrdio je Kurti.

Optužio je EU da prihvata uslovljavanja koja je postavila Srbija.

Srbijanski predsjednik Vučić istakao je da je sastanak završen bez uspjeha, zbog kosovskog odbijanja kompromisnog prijedloga.

- Srbija je prihvatila kompromisni prijedlog EU - rekao je Vučić.

Dodao je da se mora nastaviti s razgovorima.

- Razgovori su završeni bez uspjeha kada je riječ o definiranju jasnog puta prema normalizaciji odnosa.

Evropska unija je rekla kako bi se stvari trebale odvijati i mi smo to prihvatili, premda to nije lako za nas, ali Kurti to nije želio i tako se sastanak završio - dodao je Vučić.

#AlbinKurti #AleksandarVučić #JosepBorrell #Brisel #Region