Članak

PARLAMENT FBIH

Čavalić i Silajdžić u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog izmjena Zakona o doprinosima

Zastupnici Stranke za BiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić i Haris Silajdžić u parlamentarnu proceduru uputili su Prijedlog zakona o izmjenama zakona o doprinosima.

(Patria) - Zastupnici Stranke za BiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić i Haris Silajdžić u parlamentarnu proceduru uputili su Prijedlog zakona o izmjenama zakona o doprinosima.

Ovim izmjenama briše se član 10a. postojećeg zakonskog rješenja. Cilj izmjena je ispraviti nepravdu prema freelancerima koji uplaćuju doprinose, ali nemaju pravo koristiti javne usluge poput zdravstva.

"Razlog navedenog je neusklađenost ovog člana sa dva druga zakona koja regulišu pitanje zdravstvenog osiguranja i PIO.

Zaista je nevjerovatno da ovaj član zakona utvrđuje nešto što je konceptualno doprinos (koji nisu porezi), ali bez prave odlike doprinosa - osim što je obavezan i što puni budžet.

Izmjenama koje predlažemo predviđeno je da se briše obaveza naplate za zdravstveno osiguranje od 4% i naplata iznosa od 6 % za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Ovakvo rješenje je neophodno sve dok se ne izmijeni Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH i Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH koji moraju predvidjeti da lica koja uplaćuju za određene usluge iste moraju biti u mogućnosti i koristiti.

Zašto je bitno pokretanje ove priče? Prije svega da bi se ispravila postojeća nepravda, ali svakako i da se onemogući čuvanje i unošenje ove nepravde u aktuelne izmjene fiskalnih zakona - koje očekujemo do kraja godine shodno neformalnim informacijama iz Vlade FBiH", naveo je Čavalić na svom Facebook profilu.

#AdmirČavalić #HarisSilajdžić #StrankaZaBosnuIHercegovinu #BiH #ParlamentFBiH #Doprinosi