Članak

PREURANJENA ODLUKA

Išerić: Držimo li više do zastave Evropske unije ili naše države Bosne i Hercegovine?

Išerić smatra kako bi to bio neki znak da zaista želimo da Bosna i Hercegovina bude članica Evropske unije. Međutim, dodaje, ta je odluka ipak preuranjena.

(Patria) - Pravni stručnjak Enver Išerić pozdravio je Odluku Vijeća ministara BiH, o kojoj je danas odgođeno izjašnjavanje, da se zastava Evropske unije istakne u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara.

Išerić smatra kako bi to bio neki znak da zaista želimo da Bosna i Hercegovina bude članica Evropske unije. Međutim, dodaje, ta je odluka ipak preuranjena.

"Puno je obaveza i zadataka pred nama koje moramo ispuniti da bismo postali punopravan član EU. Neće nama isticanje zastave EU pokriti sav naš nerad i javašluk, niti će taj potez uticati na donosioce odluka o prijemu u članstvo.

A kada nam je baš toliko stalo do isticanja zastave međunarodne organizacije u kojoj još nismo član, bilo bi dobro da Vijeće ministara BiH donese odluku o obaveznom isticanju zastave BiH u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima uprave svih nivoa vlasti.

Da li je poznato članovima vlade Bosne i Hercegovine ali i članovima vlada entiteta da u službenim prostorijama velikog broja organa uprave nema nikakvih državnih obilježja.

Vijeće ministara treba prvenstveno osigurati da u prostorijama državnih ministarstava budu istaknuta obilježja države Bosne i Hercegovine, a da se uklone entitetska obilježja, kao što je slučaj sa salom za sastanke Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u kojoj je, umjesto zastave Bosne i Hercegovine, istaknuta zastava entiteta Rs.

Osim toga, trebalo bi da Vijeće ministara izda zvanično uputstvo o upotrebi, odnosno ispravnom isticanju zastave Bosne i Hercegovine i obavezi njenog držanja na propisanim mjestima bez bilo kakvih fizičkih oštećenja", naveo je Išerić.

#EnverIšerić #EvropskaUnija #PravniEkspert #Vijećeministara #Zastava #BiH