Članak

STAV STRUČNJAKA

Kukuruz: Milorad Dodik uspješno plovi bosanskim vodama, američkim i evropskim jedrima

(Patria) - Ako visoki predstavnik, američka i druge ambasada u BiH postupanje Milorada Dodika kvalificiraju antidejtonskim djelovanjem, a istovremeno ne preduzimaju ništa da takvo djelovanje onemoguće i sankcionišu, to znači da oni, najblaže kazano, daju legitimitet rušenju države BiH.

Ovako na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini gleda pravni stručnjak Sifet Kukuruz i dodaje:

“Svaki puta kada Milorad Dodik, bez sankcija i nekažnjeno, antidejtonski djeluje on osnažuje javnu percepciju da djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i istovremeno stimuliše nove destruktivne snage na aktivizam”.

“Dodikovo antidejtonsko djelovanje i pasivnost međunarodne zajednice, što također, predstavlja antidejtonsko djelovanje, daju legitimitet svim akcijama patriotskih snaga koje se preduzmu s ciljem očuvanja postojanja i zaštite suveteniteta države BiH”, zaključio je Kukuruz.

Podsjećamo, kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava nakon što je Milorad Dodik poništio djelovanje Ustavnog suda BiH na teritoriji Rs, ali i onemogućio provođenje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, čime je de facto onemogućio provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Danas je Dodik najavio da neće poštivati ni odluke Suda i Tužilaštva BiH. .

#AntidejtonskoDjelovanje #BosnaHercegovina #ChristianSchmidt #DejtonskiMirovniSporazum #MiloradDodik #PatriaTrends #SifetKukuruz #suverenitet #BiH